Het trieste verhaal van het Flandria Palace Hotel

Het Palace Flandria hotel heeft in een zekere zin een trieste geschiedenis.
De bouw was maar laat gestart ,mei 1912.
Het hotel was bedoeld voor de wereldtentoonstelling van 1913 en was maar geopend één maand later na de opening .
Gevolg bankroet.
Slechts één jaar later kreeg het hotel een andere bestemming namelijk hospitaal voor de gewonde soldaten. Eerst de Belgische dan de Duitse en in 1918 de geallieerden. In een ander gedeelte van het hotel werden vanaf 1916 ook burgers opgesloten die naar werkkampen via het nabijgelegen station afgevoerd werden.
Het vond nooit zijn glorie terug en werd nooit meer als hotel gebruikt.
In 1925 werd het hotel gedeelte in staffwerk afgebroken, daar dit bestond uit plaaster op houten of metalen geraamtes.
In 1923 kocht Fernand Hanus het Flandria Palace Hotel, dat gebouwd was in het teken van de Wereldtentoonstelling van Gent.
Bedoeling was het kantoor en de winkel van de Drabstraat daar onder te brengen. Op 11 januari 1924 bezweek Fernand Hanus op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.
Hij liet een vrouw en drie zonen na : Albert (20 jaar), Georges (19 jaar) en René (18 jaar). Zodra het bericht van zijn overlijden bekend was, eisten de banken de terugbetaling van de hoge investeringskredieten. Zijn erfgenamen zagen zich gedwongen het Flandria Palace en de landgoederen in Frankrijk te verkopen om de torenhoge erfeniskosten en de terugbetaling van de kredieten te bekostigen.
Magnel ijvert intussen ook voor de oprichting van een gespecialiseerd labo, om het theoretisch onderwijs te ‘bevruchten’ met experimenteel onderzoek en om de interactie tussen universiteit en industrie te bevorderen.
In 1926 is dit laboratorium voor gewapend beton een feit, eerst nog in het voormalige Flandria Palace hotel aan het Sint-Pietersstation onder de voogdij van de spoorwegmaatschappij,in 1926 is het Edward Anseele Sr. die lokalen tegenover het Sint-Pietersstation ter beschikking stelt aan Gustave Magnel.
Het vroegere Flandria Palace Hotel behoorde ondertussen aan de spoorwegmaatschappij. Anseele is dan Minister van Verkeerswezen en zijn zoon was één van Gustave Magnels’ eerste afgestudeerde studenten, en vanaf 1930 als universitair laboratorium tot 1937.
Vanaf 1938 huist het betonlaboratorium in het pas opgerichte Technicum langs de Muinkschelde
Sindsdien huist de NMBS er.
Fotopagina Flandria Palace Hotel

Volledige tijdlijn Flandria Palace Hotel