ERIK DE KEUKELEIRE
Fragmenten uit “Sint-Pieters-Aalst, Sint-Pieters-Aaigem en Sint-Denijsplein” delen 2 (1902-
1918) – 302 p. en 3 (1919-1940) – 290 p. – uitgaven in eigen beheer – 2004.
In de zitting van de stedelijke raad werd de vraag gesteld waarvoor het krediet van 925 000 frank moet dienen, waar het Algemeen Bestuur van de Wereldtentoonstelling om verzocht heeft.De heer burgemeester Braun antwoordde dat er vaag kwestie is van het bouwen van een hotel met 400 kamers in de nabijheid van de Sint-Pietersstatie. Na de tentoonstelling zou dat hotel in bijzondere woningen worden veranderd, behalve een gedeelte van 60 kamers, dat zijn bestemming zou behouden.
In de stedelijke raad betreurde de heer burgemeester dat alle pogingen om de Gentse en Belgische hotelhouders over te halen tot de uitbating van een hotel te Gent-Sint-Pieters voor de duur van de Wereldtentoonstelling schipbreuk leden. Hij onderwierp aan de raad een ontwerp om rechtover de nieuwe statie een hotel te bouwen met 350 kamers, wat 400 000 frank zou kosten, bestemd
om na de tentoonstelling te verdwijnen. Onderhandelingen met een specialist inzake uitbating van hotels leidden tot een huurprijs van 15 000 frank gedurende de eerste 9 jaren en 18 000 voor de volgende.Voor het voorlopige gedeelte zou 35 000 frank betaald worden gedurende het
tentoonstellingsjaar. Het tekort van 80 000 frank in deze handeling zou in gelijke delen worden aangevuld door het Algemeen Bestuur en de stad. Het principe van deze combinatie werd door de raad aangenomen.
Er is reeds een huurder gevonden voor het hotel dat de stad rechtover de Sint-Pietersstatie wil oprichten. Het is namelijk de eigenaar van het Hotel Brighton in de Rivolistraat te Parijs.
Het tijdelijk hotel van de Wereldtentoonstelling, te bouwen langs de Albertlaan (* thans Astridlaan) en Clementinalaan op de stedelijke gronden voor de nieuwe statie, moet dienen als bijvoegsel van een ander hotel in vaste materialen. Het zal 360 kamers bevatten, 395 950 frank kosten, magazijnen en autogarage inbegrepen en is ontworpen door architect J. Van den Hende. De gebouwen moeten voltooid zijn tegen 30 september 1912 en de laatste laag olieverf moet gelegd zijn op 15 maart 1913. Er is een boete voorzien van 100 frank per dag vertraging en werkstakingen worden niet aanzien als een
geval van overmacht.
De heren Van Herreweghe en De Wilde, aannemers van de statie, deden de laagste aanbieding: 324 606 frank of 290 328 frank met overname van de gebouwen
Tussen 11 tot 30 mei zullen voor rekening van de stad nog voor meer dan een half miljoen frank werken worden aanbesteed. Daarin zijn onder meer begrepen de inrichting van de Maria-Hendrikaplaats en het optrekken van het Palace Hotel aldaar.
De aanbesteding heeft plaatsgehad voor het bouwen van het Palace-Hotel tussen de Clementinalaan en de Albertlaan. Het bestek bedroeg 700 000 frank. De laagste aanbieding werd gedaan door de gebroeders Myncke voor 678 928 frank.
Heel het terrein tussen de Clementinalaan, de Maria-Hendrikaplaats en de Albertlaan, bestemd voor het bouwen van het Palace Hotel en de tijdelijke bijgebouwen, is gisteren met planken afgeslagen.
De bouwwerken aan het Palace Hotel en de twee voorlopige delen langs de Albertlaan en de Clementinalaan gaan goed vooruit. Langs de openbare weg zijn de grondwerken voltooid.
Op deze werken kan men alweer een nieuwigheid vaststellen. Langs de kant van de Albertlaan zijn naast de zijgevel van het huis van mejuffer De Breyne machines geplaatst tot het vervaardigen van zenderstenen van 50 centimeter op 20.
Voor het huren van het Palace Hotel is tussen het schepencollege en de heren Emile Gompel, hotelhouder, woonachtig te Parijs, Rue de Rivoli en Nicolas Lissanski, hotelhouder, woonachtig te Parijs, Rue de la Tour 111, een overeenkomst afgesloten.
De pacht voor het blijvend hotel werd aangegaan voor 30 jaar, opzegbaar na 6 jaar naar keuze van de huurders en zal ingaan op 15 maart 1913. De pachters moeten het hotel, het restaurant en al de gebouwde lokalen voor hun rekening bemeubelen.
De stad zal op haar kosten de elektrische leiding leggen in al de kamers van het gelijkvloers, bij gemeen overleg aan te duiden. Zij zal ook de ophaaltoestellen plaatsen en de centrale verwarming en het buizennet voor warm en koud water aanleggen.
De stad moet op haar kosten de fornuizen, de warme tafels en koude kamers, de blijvende lavabo's, de baden, de spiegels, enz. leveren, kortom alles wat door de aard van het voorwerp zelf onroerend is.
De stad neemt de kosten van het eerste schilderwerk en de voorlopige versieringen ten laste. Die moeten voor 15 maart 1913 voltrokken zijn. De definitieve schilderwerken worden in de loop van het jaar 1914 uitgevoerd.
De huurders moeten gedurende heel de pacht voor 40 000 frank meubelen en koopwaren in huis hebben, te beginnen van 1 mei 1913. De huishuur is bepaald op 20 000 frank per jaar, op voorhand betaalbaar per trimester vanaf 15 maart.
Indien ten gevolge van de niet voltooiing der werken het hotel op 15 maart niet ter beschikking van de pachters kan worden gesteld, zou de stad hun een vergelding verschuldigd zijn van 500 frank per dag.
De pachters moeten ten titel van waarborg voor de uitvoering van alle voorwaarden van de pacht, in de gemeentekas een som van 15 000 frank in Franse bankbriefjes storten. De stad zal hen een intrest van 3% betalen.
Voor het voorlopig hotel dat het bijgebouw van het Palace Hotel uitmaakt, is een overeenkomst aangegaan tussen het schepencollege en dezelfde heren Gompel en Lissanski. De pacht beloopt één jaar, van 15 maart 1913 tot 15 maart 1914.
De Naamloze Maatschappij der Wereldtentoonstelling gelast zich met het volledig meubileren van het hotel: bedden, matrassen, lakens, stoelen, enz. De keuze van de voorwerpen zal gedaan worden in overeenkomst tussen de pachters en de maatschappij, zonder dat de uitgave meer dan 100 000 frank mag bedragen. Al de meerdere kosten zijn ten laste van de pachters. De bemeubeling
moet volledig zijn tegen 1 april 1913, op boete van 500 frank per dag vertraging.
De huurprijs is bepaald op 60 000 frank, waarvan 35 000 frank aan de stad en 25 000 aan de maatschappij zal betaald worden in twee gelijke termijnen van 30 000 frank
Voor het leveren en plaatsen van verschillende uitrustingen in het Flandria Palace Hotel (* de eerste maal dat in de pers de uiteindelijke benaming wordt gebruikt) zijn de volgende aanbestedingen gedaan:
- toestellen voor keukens, wasplaatsen en spijskamers: de heer Kottenhof uit Schaarbeek, 27 900 frank;
- verwarmingstoestellen: de heer Vincent & Cie uit Gent, 36 000 frank;
- gezondheidstoestellen: de heer Louvin uit Brussel, 133 000 frank;
- elektrische ophalers: de firma Madou uit Leuven, 12 000 frank;
- elektrische verlichting en drijfkracht: de heer Vincent & Cie, 15 700 frank;
- tapijten, linoleum en behangpapier in het tijdelijke hotel: de heer Jan de Moerlooze uit Gent, 39 795 frank.
Het schepencollege zal binnenkort voorstellen een lening van 2 492 000 frank aan te gaan, bestemd om een reeks werken te voltooien of uit te voeren, waarvan het voorlopig programma aan de raad werd onderworpen. Onderdeel daarvan is de som van 400 000 frank voor de verdere voltooiing van het
Flandria Palace Hotel.
De stedelijke beplantingsdienst heeft één van de pleinen voor de statie Gent-Sint-Pieters in een zeer lieve square veranderd en men werkt naarstig aan het opruimen van de overgebleven bouwmaterialen van het nieuwe Flandria Palace Hotel. Het is nu 2 dagen voor de opening van de wereldtentoonstelling
De stedelijke commissies van Financiën, Openbare Werken en het Betwistbare zijn door het schepencollege in kennis gesteld van een ernstig geschil tussen de stad, eigenares van het Flandria Palace Hotel en de heren Gompel en Lissanski, huurders van de instelling.
Deze eisen van de stad schadevergoeding voor de vertraging in het voltooien van de gehuurde gebouwen, bepaald op 500 frank per dag voor ieder der bestendige en voorlopige hotels, te rekenen van 15 maart.
Deze vraag scheen het schepencollege gegrond. Het neemt aan dat er een zekere vertraging bestond. Het heeft met de heren Gompel en Lissanski een regeling gesloten, waarbij hun een vergoeding wordt bepaald van 32 500 frank, te nemen op de huishuur en de huishuren van 15 maart tot 1 juni 1913
worden kwijtgescholden.
De commissies hebben geoordeeld dat de overeenkomst gewettigd is door de werkelijke vertraging en hebben ze eenparig goedgekeurd.
Het politiecommissariaat van de 9° wijk dat thans gevestigd is in de Fortstraat, zal binnenkort verhuizen naar de omgeving van de statie Gent-Sint-Pieters. In afwachting van de volledige inrichting van het bureel zal het worden ondergebracht in één van de voorlopige afhankelijkheden van het Flandria Palace Hotel.
Op 15 maart eindigt de pacht van het voorlopig hotel aan de Clementinalaan.
Het is te voorzien dat onmiddellijk daarna dit gebouw zal worden afgebroken.
Het departement van Oorlog heeft voor ongeveer 120 000 frank al de meubels van de kamers in het Flandria Palace Hotel gekocht. De stukken moeten dienen om in het kamp van Beverlo 340 kamers te bemeubelen van de hogere officieren en de ongehuwde officieren die daar bestendig verblijven.
De meubileringen bestaan uit een Engels bed met matras, kleerkast met spiegel, wastafel met spiegel en marmeren blad, tafel, stoelen, kapstok, gordijnen, enz. De officieren zullen dus nogal weelderig gehuisvest zijn.
Elke meubilering komt op ongeveer 350 frank te staan. Alles is nagenoeg nieuw, want te Gent is het maar gedurende enige maanden in gebruik geweest en dan nog lang niet alle dagen.
(* Fragment uit het verslag over de algemene vergadering van de aandeelhouders die moesten beslissen over de ontbinding van de “Maatschappij der Tentoonstelling”.)
“...De uitbating van het Flandria Palace Hotel, noodzakelijk in het vooruitzicht van het bezoek van talrijke voorname reizigers is mislukt door de schuld van de uitbater. Het tijdelijk hotel ernaast werd voor rekening van de Wereldtentoonstelling bemeubeld. Dit kostte 180 000 frank. Het materieel
werd onlangs aan het leger verkocht voor 100 000 frank...”
(** Uit het “Kriegs Album von Gent”)
(vertaling) “... Het Kriegslazarett Flandria nam op 26 oktober 1914 zijn intrek in het Flandria Palace Hotel, dat naar aanleiding van de Gentse Wereldtentoonstelling in 1913 aan het nieuwe Sint-Pietersstation werd opgericht, doch snel in faling werd gesteld en door de stad werd overgenomen.
Het herbergde bij de aanvang van de oorlog een Belgische ambulancedienst en sinds de Duitse bezetting een Marine-Feldlazarett.
Het statige gebouw leent zich uitstekend voor zijn huidige bestemming wegens de grote zalen, talrijke bad- en wasinstellingen, centrale verwarming en warmwatervoorziening, elektrische verlichting, een lift, ruime keuken met daaraan verbonden voorraad- en koelkamers, enz.
Vele éénpersoonskamers dienen voor de opname van officieren...”
De inrichting van een politiecommissariaat in het Flandria Palace Hotel is verdaagd, daar er verzet is gekomen van de bevolking van de wijk Heuvelpoort, doordat het te ver van hun buurt zal verwijderd zijn.
(** Duitse troepen vallen aan de oostgrens België binnen. Begin van de Eerste Wereldoorlog)
Het schepencollege deed een warme oproep op de edelmoedigheid van zijn medeburgers, tot het bekomen van 450 bedden voor de beschikbare kamers in de bijgebouwen van het Flandria Palace Hotel aan de Sint-Pietersstatie, dat wordt ingericht als voorlopig verbandhuis.
Woensdagnamiddag kreeg het bestuur van het Rode Kruis van de krijgsoverheid bericht dat de ambulancepost in het Flandria Palace Hotel onder militair bestuur werd geplaatst, teneinde onmiddellijk een duizendtal gekwetsten te kunnen opnemen die uit Leuven en Brussel worden gezonden.
In het hotel heerste weldra een buitengewone bedrijvigheid. De bedden werden naar beneden gebracht en geplaatst in de twee grote zalen langs de Albertlaan en de Clementinalaan. Ook de burelen, de baden en de keukendienst waren op korte tijd kant en klaar. De geneeskundige dienst staat onder
het bestuur van de heer Cruyl, dokter en gemeenteraadslid.
Verleden nacht kwamen in Gent-Sint-Pieters treinen aan met vluchtelingen uit Mechelen, Dendermonde en omstreken. Minstens 7000 zijn nu binnen de muren van de stad getreden. Met hetgeen zij hadden kunnen meeslepen werden ze allen overgebracht naar het Feestpaleis.
In de ambulance van het Flandria Palace Hotel worden nog 45 gewonde soldaten verzorgd. Daar bevindt zich ook een gekwetst meisje van 12 jaar, zekere Rosa De Mol, die door de soldaten La fille du Régiment wordt genoemd.
Het hoofdbestuur van het Rode Kruis onderzoekt de mogelijkheid om de bijposten af te schaffen en al de diensten te verenigen in het Flandria Palace Hotel. Dit zou het beheer veel vergemakkelijken, de onkosten verminderen en een einde stellen aan het onophoudelijk gerij van de auto's, die maar al te veel brandstof verbruiken.
In de afhankelijkheid van het Flandria Palace Hotel zijn langs de kant van de Albertlaan thans niet minder dan 740 vluchtelingen. Voor heden verwacht men er nog 300. Die zullen gehuisvest worden in de lokalen langs de kant van de Clementinalaan.
Zaterdag laatst werden in de ambulancepost van het Flandria Palace Hotel nog 117 soldaten verzorgd. De besturen van het Rode Kruis doen een oproep aan de Gentse bevolking tot het bekomen van klederen voor de zieken en gekwetsten welke door de krijgsoverheid in verlof worden gezonden en het
vaderland dapper hebben verdedigd. Zij mogen zich wenden tot het Flandria Palace bij de Sint-Pietersstatie.
De inrichters van het Flandria Palace Hotel en het Feestpaleis hebben gisteren het bezoek ontvangen van de heren Powell van de New York World, Peterson van de Chicago Tribune en Miss Geis, een schrijfster die voor haar eigen rekening reist. De Amerikanen werden begeleid door de heer Van Hee,
onderconsul van Amerika.
De oproep van het schepencollege aangaande de bijgebouwen van het Flandria Palace is niet vruchteloos geweest. Reeds heeft de heer Georges Schaetsaert die beantwoord door het zenden van 22 gans gegarneerde bedden voor de vluchtelingen. Deze daad strekt hem tot eer.
(** Gent wordt door de Duitse troepen bezet)
Gisteren werd hevig gevochten in de nabijheid van Gent. Om 10 uur 15 weerklonk een vreselijke slag. Men verzekerde ons dat een bataljon van de Belgische genie te Zwijnaarde de brug over de Schelde had doen springen.
Heel de avond was er in de stad een grote troepenbeweging. Al de soldaten van de Verbondenen en het Belgisch leger verlieten ons langs de statiën in allerlei richtingen, tot er geen enkele meer te Gent was.
In de vroege morgen zijn uit het Flandria Palace Hotel, het Feestpaleis en de Azaleazaal in het park alle zieken die enigszins vervoerbaar waren naar de statie Gent-Sint-Pieters overgebracht, om in westelijke richting vervoerd te worden.
Talloze vluchtelingen verkozen ook het vertrek boven een onveilige toestand in onze stad.
Na het vertrek van de vluchtelingen zijn Duitse ambulanciën ingericht in het Flandria Palace Hotel en zijn afhankelijkheden, alsook in de lokalen van Gent-Sint-Pieters, het Feestpaleis en de beide restaurants in het park. Het lazaret in de grote zaal is voor de lichte zieken, het Palmenhuis van de Casino aan de Coupure en andere gebouwen voor de zwaar gekwetsten.
De Maria-Hendrikaplaats is voor het gewone verkeer volkomen verboden zone geworden wegens het aanbrengen en wegvoeren van gekwetste Duitse soldaten in en uit het Flandria Palace.
(** Uit “ent - Ons Erfgoed van toen” - 14: De bewegende
stad)
De Bondgenoten gooiden een zware bom op het stationsplein die het Flandria Palace Hotel zwaar beschadigde. Voortaan gebruikten de Duitsers alleen nog de kelders. Troepen die van het front terugkeerden konden in dit Soldatenheim iets eten en drinken. In de bijgebouwen bleef de bezetter de opgeëiste arbeiders opsluiten.
In één der aanhorigheden van het Flandria Palace aan de Albertlaan is een brandmelder ter beschikking van het publiek geplaatst.
(** De Duitse bezetter begint zich uit Gent terug te trekken)
De Syndicale Kamer der Aannemers heeft aan de bevoegde commissie van de stedelijke raad plannen bekend gemaakt om werk te verschaffen aan de bouwvakkers.
Daarin is onder meer sprake van de afbraak der bijgebouwen van het Flandria Palace Hotel die slechts een tijdelijke bestemming hadden.
Uit het schrijven van het Verbond der Eigenaars en Hypothecaire Schuldeisers blijkt, dat door deze vereniging werd gevraagd het Flandria Palace Hotel en aanpalende gebouwen te gebruiken om te voorzien in de woningnood.
De heer burgemeester maakte bekend dat aan deze vraag geen gevolg kan gegeven worden, daar de bijgebouwen erg bouwvallig zijn en zo ras mogelijk moeten afgebroken worden.
De volgende aanbestedingen werden ingediend voor het afbreken van de bijgebouwen van het Flandria Palace Hotel:
- Ch. Mussche van Sint-Amandsberg: 16 100 frank
- A. De Meyer van Gent: 17 000 frank
- M. Meuleman van Gent: 18 700 frank
- A. Van de Kerkhove van Gent: 23 125 frank
Een liefhebber had 800 000 frank geboden om het Flandria Palace Hotel aan te kopen. Het gemeentebestuur achtte dit niet genoeg en hij bood nu 1 miljoen.
Door een gemeenteraadslid werd het voorstel gedaan om het lokaal in de staat dat het nu is in openbare verkoping te stellen. Het bestuur heeft nu besloten het Flandria Palace op die wijze aan de man te brengen. De te betalen oorlogsschade komt ten goede aan de stad.
Al de afhankelijkheden die tijdelijk aan het Flandria Palace Hotel gebouwd werden zijn nu totaal afgebroken en weggeruimd. Men is volop bezig aan het effenen van de gronden. Het zou wenselijk zijn daar een lief hofje aan te leggen, wat voorzeker meer opgewektheid zou brengen aan die grote, open
plaats.
Maandag zullen de heren notarissen Cruyt en Lagrange, in tegenwoordigheid van de heren schepen De Weert en gemeentesecretaris Heins, overgaan tot het verkopen van het Flandria Palace Hotel. Het wordt ingesteld op 1 080 000 frank.
Het Flandria Palace is op de laatste verkoopdag voor de som van 1 060 000 frank toegewezen aan de heer Hanus, nijveraar, woonachtig te Parijs.
De gemeenteraad heeft met de heer Hanus een overeenkomst gesloten om het Flandria Palace dat hij van de stad afkocht, spoedig in woningen te kunnen hervormen.
In de zitting van de gemeenteraad werd de verhoging goedgekeurd van de instelprijzen voor de verkoop van de stadsgronden, met het oog op de verkaveling langs de Albertlaan en de Clementinalaan.
Door het ambt van de heer notaris Nève zal binnenkort de verkoping van het prachtig Flandria Palace Hotel met aanpalende gronden ingesteld worden.
Het is thans geweten dat de verkoop van het Flandria Palace Hotel op 678 000 frank is afgeslagen. Het is aangekocht door het beheer van de spoorwegen.
Het is bekend dat gedurende de bezetting de Duitsers het groot hotel Flandria Palace hebben gebruikt om er een paar dagen de opgeëiste medeburgers in op te sluiten en ze daarna in massa te vervoeren naar de verschillende kampen welke door de Kommandantur waren aangeduid.
Na de wapenstilstand werd het grootste deel van het hotel afgebroken en slechts het voorste bleef bestaan, dat door het ministerie van ijzeren wegen aangekocht is geworden om er burelen in te richten.
In dat deel bestonden in de kelderingen cellen waar zogezegde kwaadwilligen werden opgesloten zonder licht en bijna zonder lucht en op water en brood gezet.
Eén van die cellen had twee deuren en bestaat heden nog. Toen de bond der Z.A.B.'s dit vernam vroeg die met de goedkeuring van het stadsbestuur aan de minister, de beide deuren als aandenken te mogen bekomen, aangezien deze wellicht toch zouden vernietigd worden. De heer minister heeft ogenblikkelijk aan deze vraag voldaan en bijgevolg hebben de Z.A.B.’s besloten ze op 11
november omtrent 10 uur ‘s morgens met hun krachtige harmonieën aan het Flandria Palace in ontvangst te gaan nemen.
Onze medeburgers zullen dus in de gelegenheid zijn deze deuren te zien, welke werkelijk als een historisch aandenken mogen beschouwd worden. Zij zijn 15 centimeter dik en voorzien van buitengewone sloten en grendels.
De burelen van de heer hoofdingenieur Desaubies, dienstbestuurder van Wegen en Werken in de statie Gent-Sint-Pieters, zijn overgebracht naar de verdiepingen in het voormalige Flandria Palace aan de Maria-Hendrikaplaats.
De nieuwe nummers van de telefoontoestellen zijn 5 301 en 5 304.
De uitbreidingswerken aan de Sint-Pietersstatie wegens het sluiten van de Zuidstatie zijn veelzijdig. De aanblik van de tunnel die toegang geeft tot de spoorlijnen zal gewijzigd worden, nieuwe rangeersporen worden aangelegd, het elektrisch seinhuis wordt vergroot en men bouwt een nieuwe watertoren
van 20 meter hoogte in gewapend beton.
De diensten van post en pakketten worden vanaf 24 september verplaatst naar het hotel van de spoorwegen in het Flandria Palace. Het vroeger postbureel in de statie zal nu dienen als bergplaats voor 500 rijwielen.
Een comiteit heeft zich gevormd om gedurende de week van 17 tot 24 februari in het Flandria Palace een tentoonstelling in te richten van werken die door bedienden van het spoor, de telegraaf, de telefoon en de posterijen in hun vrije tijd zijn uitgevoerd.
Degenen die zich hebben bezig gehouden met schilderkunst, beeldhouwen, fotografie, bouwkunst, radio, elektriciteit, houtbewerking, letterkunde, muziek, enz. en in één van deze vakken eigen werk hebben voortgebracht, mogen zich aanmelden.
Men kan niet zeggen dat de post van Gent-Sint-Pieters in het Flandria Palace niet ruim en goed is ingericht. Vijf winketten staan ter beschikking van de belanghebbenden en alles zou dus op rolletjes moeten lopen.
Nochtans moet men de voorzorg nemen van tenminste één treinroman bij zich te hebben als men een storting of een postcheque wil ontvangen, want de gemiddelde tijd dat men er wacht is ongeveer 50 minuten!
Waarom? Omdat van al de winketten er slechts één enkel open is en de bediende gedwongen is de verschillende bezoekers te bestellen, te betalen of de gelden in ontvangst te nemen. Zo staan dus de arme mensen op een lange rij en moeten ze geduldig hun tijd afwachten. De bediende heeft ook maar
twee handen.
Intussen doorbladeren andere bedienden boeken of hebben ze hun werk met het controleren of wel aan ieder gesloten winket het kaartje GESLOTEN -FERME goed op zijn plaats staat.
Gent-Sint-Pieters heeft als leuze: Haast en spoed is zelden goed. Wij kunnen het bestuur niet feliciteren!
Op zaterdag 16 april wordt in het gewezen Flandria Palace aan het Maria-Hendrikaplein om 3 uur andermaal een tentoonstelling geopend van vrijetijdswerken door beambten welke werkzaam zijn bij de spoorweg-, post-, telegraaf-en telefoondienst. Talrijke hoge ambtenaren zullen aanwezig zijn.
Wanneer gaat in het postkantoor Gent-Sint-Pieters dat gevestigd is in het Flandria Palace het tijdverliezend lolletje eindigen? Woensdag waren om 12 uur drie winketten open. In de veel te kleine plaats stonden een vijftigtal mensen rijtje te schuiven.
Aan het middenwinket stond een boer met een lijnwaadzakje vol zilvergeld en een groot aantal kardoezen met muntstukken die in biljetten moesten worden omgerekend. Achter hem mensen die gromden van koleire en niet zonder reden. Werkmensen moesten een half uur wachten vooraleer aan de beurt te geraken.
De beambten waren allen zeer beleefd tegenover die ongelukkigen. Alhoewel erg overbelast deden ze hun uiterste best om het publiek zo rap mogelijk te bedienen.
Waar blijven de hooggeplaatste ambtenaren uit Brussel die gelast zijn met de inspectie van soortgelijke toestanden? Er stonden daar Engelsen en Amerikanen die op vakantiereis waren en meer dan eens onder elkander zeiden: What a shame!
Enige maanden geleden werd ter hoogte van de tunnel naar de Voskenslaan aanvang gemaakt met het oprichten van een gebouw voor de postdienst.
Toen het beheer in 1928 de Zuidstatie buiten dienst stelde was reeds overeengekomen dat de N.M.B.S. niet alleen daar, maar ook aan het Maria-Hendrika-plein een nieuw en ruimer lokaal ten dienste van de posterijen zou stellen. In afwachting werd een tijdelijk postbureel ondergebracht in het voormalige
Flandria Palace, dat intussen reeds tien jaar dienst doet.
Het nieuwe zal op zeer moderne wijze ingericht zijn en de verbindingen voor het vervoer van de poststukken zullen beter en sneller kunnen gedaan worden.
Men voorziet dat het gebouw het aanstaande jaar zal worden opengesteld. Dan zal een vurige wens van de ganse bevolking in vervulling gaan.
(* Het publiek kon er gebruik van maken vanaf 1 maart 1940. Eind de jaren zeventig moest het plaats ruimen voor een moderner complex, dat, zoals iedere Gentenaar weet, deels op 17, deels op 24 november 2007 via het gebruik van springladingen op zijn beurt tegen de vlakte ging...)