Paviljoen Titanic

uit de expo gazette van 1913 :
“”Tot slot een echte clou, een wonder van mechanisme en elektriciteit, dat een treffend gedacht zal geven van de verschrikkelijke schipbreuk van de Titanic, ingericht in een bijzonder paviljoen.
Men zal een juiste voortbrenging zien van het reuzenschip, de Titanic, in staal gebouwd. Men zal eerst de boot te Belfast te water zien laten, het vertrek uit Southampton bijwonen voor zijn eerste en laatste reis, de ontmoeting met de ijsbergen en het schip door de golven zien verzwelgen.””

https://youtu.be/UlwojjLEr4c

Een van de toen getoonde films, gemaakt in 1912 als promofilm

Na contact te hebben gehad met het Britse archief, bleek dat door WO II alles vernietigd is geweest in een brand, dus moest ik verder gaan uitzoeken via andere bronnen, namelijk de gerechtelijke dossiers uit Gent van datzelfde jaar, wetende dat in augustus de Britse firma Ghent Syndicate 1913 LTD failliet ging tijdens deze expo en zij de inrichters waren van de aantrekkelijkheden op de wereldtentoonstelling.
Waarom de Titanic, die pas een jaar ervoor vergaan was tentoonstellen? hiervoor bestaan enkele theorieën
1 Daar het een Britse firma was net zoals de Titanic en de pers nog niet zo snel het nieuws verspreidde, leek dit wel een logische keuze om het verhaal te verkondigen aan het grote publiek, het was tenslotte een onzinkbaar schip, dat op zijn eerste reis verging.
2 Het was in samenwerking met de cinema’s die zich in dezelfde zaal zou bevinden en zij daar hun beelden konden vertonen aan het grote publiek.
3 De meest plausibele uitleg lijkt me die van de wereldtentoonstelling van Chicago, tenslotte was de grote ingang en de Cour d’Honneur op de wereldtentoonstelling van Chicago geïnspireerd en wou men een eerbetoon brengen aan Francis David Millet, een van de slachtoffers van de Titanic, maar wie was deze man?
Hij was decoratiedirecteur voor de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893, met beweringen dat hij de eerste vorm van persluchtspuitverf uitgevonden had om whitewash op de gebouwen aan te brengen, en zetelde ook in de raad van bestuur.

Het stalen model werd na de oorlog openbaar verkocht om de schulden van het failissement te dekken en kwam in privé handen terecht en bevind zich nog steeds bij een Amerikaanse verzamelaar, die me een foto van het model bezorgde uit die periode, of hij genomen is op de expo van 13 is niet met zekerheid te zeggen. Foto bovenaan

De originele film van het vertrek van de Titanic