Paleis van de automobiel en luchtvaart

Buurman van het Paleis van land- en tuinbouw, het Paleis van de automobiel en luchtvaart, een industrie die sinds de tentoonstelling in Brussel in 1910, met name in Frankrijk, bijzonder in de schijnwerpers stond  die de nieuwsgierigheid van de bezoekers enorm hebben aangetrokken.
De auto-industrie is een van de rijkste juwelen van de industriële kroon van Frankrijk. Geboren ongeveer twintig jaar geleden, volgde deze sport een opwaartse mars die kan worden afgemeten aan de cijfers van de export. Deze, die in 1900 een waarde van tien miljoen frank bereikten, bedroegen in 1912 tot 220 miljoen.
Als de Franse automobielindustrie door de perfectie en de luxe van haar producten een universele reputatie heeft verworven, is de nieuwsgierigheid die zij heeft gewekt nog steeds onlangs veranderd in een ander middel van voortbeweging: het vliegtuig.
Frankrijk, dat zoveel beroemde bouwers heeft, zo veel piloten die door hun archieven en door hun durf een wereldfaam hebben verworven voor de apparaten die ze monteren, wilden dat dit deel van hun deelname de beroemdheid waardig was dat ze hem hadden verdiend.
De Franse luchtvaartkunde was in Gent van groot belang dat deze nooit had gehad op een andere Wereldtentoonstelling. Dankzij de welwillende steun van de Minister van Openbare Werken, hadden de organisatoren bezoekers, door middel van apparaten in natuurlijke grootte of in schaalmodel, een chronologische geschiedenis van de Franse luchtvaart kunnen voorleggen sinds het oude ballonvaren naar aeronaten en moderne vliegtuigen; er zou exact rekening kunnen worden gehouden met de evolutie van deze nieuwe voortbeweging, in het begin een trage evolutie, maar waarvan de vooruitgang de laatste jaren sterk is geweest.
 De tentoonstelling over de luchtvaart kon tellen, een van de meest sensationele elementen van de Franse afdeling.