leonidas pralines

Hoe de wereldtentoonstelling van Gent het begin inluidde van de befaamde Leonidas pralines?

Leonidas Kestekides, geboren in Turkije, van Griekse afkomst, was reeds op zeer jonge leeftijd bezig met zoetigheden. Hij verkocht deze op de straat om te overleven, in een zeer instabiele regio, zowel op politiek als economisch vlak.

In 1860 vertrok Georges Kestekidès (Ianopoulo) Greco vanuit Calabrië  als banketbakker en kocht een kastanjeplantage in Izmit (Nicea) in Klein-Azië. Hij produceerde ‘’geconfijte Kastanjes’’ die hij naar Italië exporteerde. (Keston in het Turkse taal  en Grieks betekent Kastanjes).

Drie zonen Abvramos openen een winkel in Athena, Dimitrios en Leonidas  in Constantinopel, in 1884 presenteerden ze hun gekonfijte vruchten en kastanjes op de Internationale Tentoonstelling in Antwerpen. Leonidas jongstee adolescant verblijft in België met zijn neven, de familie van kermistuinen Krieger (Fritz). In 1900 neemt hij deel aan de wereldtentoonstelling van Parijs met Fritz “wafels”. Hij vertrok vervolgens naar de VS en opende een banketbakkerij “Leonidas” in Astoria in 1902 en importeerde van zijn broer Dimitrios de gekonfijte vruchten van Klein-Azië of van zijn broer naar een winkel in Pera (Istanbul ).

In 1904 nam hij deel aan de St. Louis Missouri tentoonstelling met “Fritz” wafels en ijsjes en in 1907 de Jamestown Virginia Fair. Hij keert terug naar Europa in 1908 aan boord van de Mauretania  NY- Liverpool. Hij trouwde hij met zijn verloofde Jeanne Terlinck (directeur van “Fritz” in Gent). Hij nam deel met “Amerikaanse ijsjes en wafels van “Fritz” op de Exposition van Marseille en Nancy in 1909. Vervolgens in 1910 in Brussel. Hij won de bronzen medaille voor de oranjezetten. Daarna opende hij een buffethotel in Blankenberge. Leonidas in 1911.

In 1913 neemt Leonidas deel aan de wereldtentoonstelling van Gent, waar hij nougat, gekonfijt fruit, Amerikaans ijs, gebak uit Constantinopel en Fritz wafels verkocht. De stand van Leonidas behoort bij de Amerikaanse afdeling in de Hal International. Deze was zeer modern ingericht en de bezoekers waren laaiend enthousiast over zijn lekkernijen.

De stand Leonidas in de Hal International, wereldtentoonstelling 1913 Gent Foto: Privé collectie Billen Jos, Gent1913.eu

Ingekleurde foto, Hal International, afdeling Verenigde Staten, stand Leonidas

Dit succes ontgaat ook de jury van de wereldtentoonstelling niet, ook de smaak en de passie waarmee hij dit bereidde, leverde hem een gouden medaille op, die hij trots op zijn verpakkingen plaatste.

knipsel boek : medailles en prijzen wereldtentoonstelling Gent

Hetzelfde jaar nog opent hij zijn eerste thee salon-patisserie in de Veldstraat nr 34 te Gent, hetzelfde gebouw waar ook de cinema Theatre Pathé was. Het Theatre Pathé had een mooie maar relatief bescheiden ingang in het rechterdeel van de gevel. Aan de straat werd de rest ingenomen door thee salon-patisserie Leonidas.

Tea-Room Leonidas, veldstraat 34 gent

In 1937 werd het gebouw een art deco gevel aangemeten, voor de cinema Majestic, waar thans de Zara haar winkel heeft.
Sinds 2013 is Leonidas ook hofleverancier en telt momenteel een 1300 winkels wereldwijd.

Tijdens de eerste wereldoorlog sluit hij de zaak in Gent en tegen het einde van de oorlog in1918 , door de moordpartijen op christenen in het Ottomaanse Rijk zei hij tegen zijn broer dat hij de kinderen naar Gent moest sturen. In 1921 arriveert Prodromos Daskalides en Basile Kestékidès in Gent. Prodromos patissier uit een lijn van Patissiers van de Sultan sinds 1760 neemt de leiding over het Gentse Salon met zijn vrouw Efthalia Kestekides-Daskalides terwijl Basile Kestekides de leiding neemt over het Salon van Blankenberghe. Van “PRALINES” is nog geen sprake. Leonidas opende in Oostende en in 1927 de Hotel Central in Brussel.

Prodromos Daskalidès werkte als banketbakker voor Fritz en Leonidas. Hij begon pralines te produceren in 1925.

In 1931 opent de  “Pâtisserie d’Athénes”  in de Veldstraat nr 70 te Gent. In1933 de uitvinding van de manon in Blankenberghe (Jean Daskalides- Georges Kestekidès). 

In 1934 verkoopt Basile Kestekidès manons in een  straatstand op de beurs in Brusse,l vervaardigd in Gent door Prodromos Daskalidès. 1935 internationale beurs van Brussel stand Fritz.

1936 eerste winkel van pralines onder het merk Leonidas vervaardigd in het Laboratorium van Leonidas oude markt in Brussel met Basile Kestekidès  ( 52 Anspach boulevard)…..

Met oprechte dank aan Dimitri H. Daskalides voor deze informatie

Hun website : https://www.leonidas.com

Bronnen: 
Livre d’Or, G.Devreeze
privé collectie Billen Jos
website Leonidas