Guatemala

De regering van Guatemala oordeelde dat het de  juiste gelegenheid had om zijn land onder de aandacht van de Europese wereld te brengent, is officieel toegetreden tot de expo in 1913 en benoemde tot haar consul in Gent, Van de Putte, commissaris-generaal. Hij had zich aangesloten bij MM. Van de Velde en G. de Smet, die plaatsvervangend commissaris-generaal en secretaris-generaal waren.
 D
heer Van de Putte die het land waarvan hij de voorname vertegenwoordiger is, die de behoeften en verlangens waardeert, wie weet welk profijt kan het gevolg zijn van de uitbreiding van de betrekkingen tussen Guatemala en België, wenste dat het gedeelte leerzaam zonder te vermoeien en lesgeven op hetzelfde moment als deze informatie was.
Guatemala werd aldus aan de bezoeker gepresenteerd in de vorm van een enorme kaart die, naast de geografische kenmerken van het land, de wegen en spoorwegen omvatte die de belangrijkste centra bedienden. Wandpanelen vulden deze informatie aan door de aspecten van de verschillende delen van het land aan te geven en een glimp op te vangen van bepaalde openbare instellingen: zo toonde een schilderij – het Feest van de Scholen – het. bezorgdheid van de Guatemalteekse overheid voor de ontwikkeling van het volksonderwijs, terwijl de vrijmoedigheid van ingenieurs en het belang van openbare werken uitgevoerd werden geïdentificeerd door de plannen van een enorme brug gebouwd over een vallei om doorgang te verzekeren voor de spoorlijnen. Door middel van de Azteken en de Maya-reproducties van schilderijen, pre-Columbiaanse sculpturen, foto’s van de pre-historische ruïnes, Guatemala klampte zich vast aan de oudheid van de beschaving, die het had meegemaakt.

Documenten  maakten vervolgens kennis met de rijkdommen van het land. Dankzij de verschillende hoogtes van de bodem, kan Guatemala zichzelf vleien om de klimaten van drie zones te verzamelen en alle producties te verkrijgen. Enkele honderden grote plantages vertoonden monsters van tarwe en maïs, rietsuiker, koffie, cacao en katoen. Al deze producten, zorgvuldig geëtiketteerd, kwamen in open zakken.
 Dezelfde bepaling was overgenomen voor ertsen waarvan de monsters talrijk waren.
 Tenslotte, verzamelingen van vogels, zoogdieren en reptielen waren een pittige introductie tot de fauna van het land, terwijl de flora werd vertegenwoordigd door een mooie verzameling van soorten en orchideeën wier aantrekkingskracht toevoegde aan echte charme van de Guatemalteekse sectie.