Herfst floraliën

De laatste grote tuinbouw manifestaties van de Universele Tentoonstelling van Gent was gewijd aan de bloemisterij, de chrysant, de ooftkunde en Plantaardige cultuur.
Minder uitgebreid dan hun ouders lente en zomer, herfst floraliën stond in de serre (6.000 meter) van het Feestpaleis. De directeur generaal had de zaal voor de prijsuitreiking, de ultieme manifestatie van de Wereldtentoonstelling geboekt. Het floraliënpaleis diende als doorgang voor de Ommeganck; we hadden geen meer prestigieus decor of meer Gent kunnen dromen.
De herfst bloemenshow werden georganiseerd door een speciale commissie onder leiding van Frederic Burvenich vader, veteraan Gent tuinbouw, bijgestaan ​​door Charles Pynaert François Spae, Arthur de Smet, Edgard Wartel, Henri De Wilde, Eucien Cock en V. Delbeke.
Deze commissie werd onder auspiciën van de groep VIII (Tuinbouw en Boomkwekerij) van de Universele Expositie geplaatst; de regeringscommissaris was de heer Joseph de Hemptinne, president van de Royal Van Houtte-kring. Onder het voorzitterschap van de heer Alexis Callier, President lente floraliën, de groep VIII  onder meer de namen van de heren,  Firmin de Smet, vice-voorzitter, Arthur de Smet en Firmin Lambeau, vice-presidenten en Charles Lucien Cock Pynaert, secretaresses, François Spae, penningmeester.
Deze keer had de zaal die ter beschikking werd gesteld aan de organisatoren gebrek aan ruimte; de bijdragen overtroffen de meest optimistische verwachtingen; het was noodzakelijk om enkele belangrijke deelnemingen te beperken en soms op te stapelen. Het geheel was super, dankzij de aanwezigheid van chrysanten, waarvan de gigantische bloemenkoppen, gevarieerde kleuren en aanzienlijke massa’s alle andere deelnemingen domineerden; In de woorden van M. Francois Burvenich, nooit verscheen een dergelijke hoeveelheid in een tentoonstelling; vijfduizend chrysanten gaven de herfstbloemen hun seizoenskarakter.
Buitenlandse bijdragen wedijverden met die van Belgische amateurs en professionals. Naast MM. Vilmorin-Andrieux uit Parijs, die de hoofdprijs won, mevrouw Theophile Morel uit Westgaver, kreeg een speciale prijs voor haar opmerkelijke collectie.
De bijdragen van orchideeën waren belangrijk; de belangrijkste orchideeën werden vertegenwoordigd door elite planten die zeer gewaardeerd werden door amateurs; sommige  orchideeën gekweekt voor de snijbloem vormden prachtige boeketten; hun delicate en delicate kleuren, evenals hun uiterst gevarieerde vormen, charmeren altijd de bezoekers van een bloemententoonstelling; we haasten ons altijd voor deze grillige prinsessen van het plantenrijk.
De afdelingen pomologie en tuinbouw hebben de verwachtingen qua kwaliteit en belang overtroffen. Franse en Belgische zendingen waren aanzienlijk.
 
Over het geheel genomen beschouwd bestond de kamer uit twee afzonderlijke delen; tussen de kraampjes met fruit, waar peren, appels en druiven zich vermengden met producten van de markt, brachten de met smaak gerangschikte parken alle rijkdommen van de herfstflora samen; daar wedijverden de bloemen en de vruchten; aan de ene kant chrysanten, dahlia’s en anjers; aan de andere kant, de dikbuikige prei, uien, rapen, selderij, aardappelen in alle soorten, aubergine, courgettes, pompoenen, etc …
Aan de achterkant van de kamer, kregen tafels de  ​​bloemen oogst uit te breiden tot een terp liggende boomstammen en omringd door palmbomen, bedekt met planten en orchideeën van de Pauwels onderneming; deze originele presentatie toonde ze zoals ze beschikbaar zijn voor de onderzoeker in het regenwoud.
Het succes van de herfst floraliën was compleet; ze reageerden op het gevoel van drukte; de bloem wordt gekoesterd in Vlaanderen; het is niet alleen in dit land, zei een Franse schrijver, de passie van een elite; het is als een noodzakelijke gewoonte in de ogen van de menigte; het is niet alleen een favoriete luxe, maar een van de rijkdommen van de natie; het is een van de oudste tradities.

We houden hier graag de getuigenis van de tuinbouwpers bij.

“Voor de derde keer in een tijdsbestek van zes maanden, in de goede stad Gent, de Belgische tuinbouw gewoon zeggen met een meester die veel bezoekers is blij om zowel de rijkdom van flora en nadenken die van Pomone, in de kleurrijke setting gemaakt door plantaardige productie. We vertellen de mensen van Gent dat ze recht hebben op de toegekende lof, de meest welverdiende felicitaties en het warmste applaus. “

Fotopagina Floraliën