feesten en evenementen Algemeen overzicht

Alle manifestaties van de Gentse Tentoonstelling werden gekenmerkt door een zoektocht naar kunst; we vinden deze zorg in het ontwerp van het algemene plan, in het de pracht van de paleizen, in de prachtige bloemendecoraties, in de speciale tentoonstellingen als in festivals van alle soorten, die elkaar opvolgden tijdens het bestaan ​​van deze vluchtige stad.
Vanuit architecturaal oogpunt dwong het  de bewondering af van de tien miljoen bezoekers, tegelijkertijd veroverd door de grootsheid van het ontwerp, de eenvoud van de middelen, de gratie en de zuiverheid van de lijnen; aan de ene kant de entreekoepel, aan de andere kant de zuilengalerij en de koepel van het Paleis voor Schone Kunsten, verbonden door de galerijen van de Belgische, Engelse en Franse secties, de monumentale fontein en de prachtige groep Ros Bayard, ontworpen door Alois de Beule en uitgevoerd door hem met de hulp van Domien Inghels, en, in deze context, bloemen in overvloed; al deze elementen bedacht en gerealiseerd door het talent van Oscar Van de Voorde, vormden een artistieke manifestatie van een prachtige vlucht.
De Floraliën leenden een onschatbare bijdrage aan de expositie van 1913; de tuinbouw heeft nooit, met zo’n schittering, een manifestatie van de wereldactiviteit versterkt. de driedubbele Floraliën hebben de drie fasen van de Gentse Wereldtentoonstelling, de geboorte, de vervulling en het einde ervan gemarkeerd. Tuinbouwers hebben nog nooit zo’n inspanning gekroond met meer succes.
In werkelijkheid heeft M. de Vilmorin, voorzitter van de jury van de herfst Floraliën, kunnen zeggen dat als de Universele Exposities niet gegarandeerd zijn te leven,

de Gentse Floraliën eeuwig zijn; alles komt tot stilstand bij de grote Gentse vuurtoren, die de zee van de tuinbouw met zijn stralen verlicht. Gent is het mekka van de tuinders, waar pelgrims elke vijf jaar uit de hele wereld komen.

Kunst manifesteert zich nog steeds in muziekfestivals, in de salons van de Schone Kunsten, de medaille, de fotografische kunst; hij inspireerde de demonstratie ter ere van de gebroeders Van Eyck en de inauguratie van hun monument; hij was geassocieerd met veel van de sportevenementen die plaatsvonden gedurende de hele duur van de tentoonstelling.
Het was kunst die zowel de inauguratie als de prijsuitreikingen voorzat.
En in de evocaties van het verleden was het altijd een zeer uitgesproken kunstbelang dat de leiding had over het ontwerp van Oud-Vlaanderen, de retrospectieve tentoonstelling van oude kunst in Vlaanderen en de weelderige optocht van het Tricentennial van de Koninklijke Broederschap van Saint-Michel.
 Het zou volumes nodig hebben om al deze manifestaties te beschrijven en te promoten waarvan de herinnering lang zal worden gegrift in de herinnering van hen die de vreugde hadden om ze te overdenken. We willen echter enkele pagina’s toewijden aan de belangrijkste onder hen en ze uit de vergetelheid redden voor de glorie van Gent en het Belgische thuisland, volgens het adagium “ad perpetuam rei memoriam”.( op tot de eeuwige herinnering)