enigma la femme volante

Eigen collectie

Enigma, reisde samen met de Gentenaar Célestin Fassotte, die het zogenaamde geheim van de act bezat, in werkelijkheid was de act  gecreëerd door Loie Fuller,(1862-1928), een Amerikaanse danseres. Haar interesse voor de dans berustte naar haar eigen zeggen, op toeval. Aanleiding was haar rol in een toneelstuk. In één van de scènes stond zij voor een raam waardoor de maan naar binnen scheen. Ze was daarbij gekleed in een sari. Ze werd gebiologeerd door het feit dat het licht van de maan schaduwen van de raamspijlen op de half- doorzichtige sari liet vallen. Dit spel van licht en beweging was voor haar aanleiding om dat uit te werken tot een dansnummer dat zij Serpentine noemde.
Vele copycats zouden haar werk overnemen, net zoals Celestin Fassotte met Enigma, zij was gekleed in vele meters dunne, zijden stof. De armen werden verlengd met stokken waaraan eveneens vele meters stof bevestigd waren. Haar solodansen bestonden grotendeels uit draaien om de lichaams-as waarbij de armen zwaaiende, cirkelende en golvende bewegingen maakten. De meters stof tekenden als het ware lijnen in de lucht. Het zeer plastische effect dat zo teweeg gebracht werd, werd versterkt door het gebruik van schijnwerpers met verschillende kleuren licht. Draaiend op een van onderen verlicht vierkant glas, gebeeldhouwd door de stralen van tientallen zijprojectoren, verdronken in golven (soms honderden meters) licht weefsel, gemetamorfoseerd door kleur, de toneelruimte met haar lichtvormen in beweging. In sommige van zijn stukken vermenigvuldigen strategisch geplaatste spiegels en slim bestudeerde lichteffecten zijn beeld tot in het oneindige.

Haar optredens waren ook een vast onderdeel van Magic City in Parijs, het eerste lunapark, dat ik 1900 werd geopend. Met uitzicht op zowel de Quai d’Orsay als de rue de l’Université, was het voornamelijk bedoeld voor volwassenen. Alles werd gedaan voor entertainment: shows, attracties, restaurant, bal, schaatsen, Perzische paleizen, curiosa, voorstellingen van “inboorlingen”. Magic CIty werd in 1942 door de Duitsers vernietigd, het was een oord van travestieten en de gay scene.

Celestin Fasotte trad na de wereldtentoonstelling nog zeker 2 maal op in Gent met Enigma :

-1914: Halfvastenfoor Gent, Théâtre Fassotte, Fassotte-Rendert
-1914: Paasfoor Kortrijk, theater
-1914: vraag foor Leuven, C. Fassotte, rue Blankenberge 34, Gent; illusion, Enigma
-april 1920: Foire de l’Est Liège, Théâtre, Célestin Fassotte
-dec 1920 : foor La Louvière, Enigma, Fassotte
-mrt 1921 : Haîne St. Pierre, Enigma, Fassotte
-mei/juni 1921 : Koekelberg, Théâtre C. Fassotte
-1921: foor Brussel, Fassotte, illusions
-okt 1921: foor Liège, Théâtre Fassotte
-voorjaar 1922 : foor Liège-Est, Théâtre Fassotte
-mei 1922 : foor Elsene, l’Enigma de Fassotte
-1922 : Sinksenfoor Antwerpen, Théâtre Fassotte, 15×7, ‘Enigma – La Sfinx mystérieuse’; Célestin Fassotte, Rue de hesbaye 210 Luik
-1922 : foor Brussel, théâtre Enigma Fassotte
-okt 1922 : foor Liège, Fassotte, Enigma
-1924 : vraag Sinksenfoor Antwerpen, Théâtre Enigma, femme volante, 15×7 ; Celestin Fassotte, 12 Hameau de la Vesdre, Dolhain Limbourg

In 1932 trad enigma ook op in het Wintercircus te Gent, waarvan een foto bestaat in het archief van het Huis van Alijn.

Enigma Wintercircus Gent, Collectie Huis van Alijn

Bronnen:
Huis van Alijn Gent
Andre De Poorter
Circus Centrum
Googelgeschiedenis