De voedingsindustrie

De voedingsindustrie goed voor bijna een derde van het totale gebied van het erepaleis ; hun reputatie is nog lang niet aangeboord. Elk van hun specialiteit toonde alles voor de ogen van de bezoekers en leidde het soms zelfs tot hun productieprocessen; onze producenten toonden de meest recente vooruitgang en hun zorg om hun fabrieken uit te rusten met de nieuwste verbeteringen.
Eersteklas gereedschappen, samen met de kwaliteit van de grondstoffen en de kracht van het personeel zorgen voor succes.
Ook deze tak van de Belgische handel heeft een aanzienlijke exportbeweging genomen in de meest verre landen van het buitenland.
Door achtereenvolgens door de verschillende secties van de groep te gaan, kunnen we, zonder de veelheid aan goede dingen te tellen, opgaan in kunst en aantrekking, om op de buitengewone ontwikkeling van sommige van onze voedingsindustrieën te wijzen, of om te laten zien hoe anderen het  hebben gemaakt en binnen een paar jaar zijn ze niet bang voor de concurrentie  uit het buitenland.
De klasse meelproducten en hun derivaten omvatten mout-, maal- en zetmeelproductie; het bracht de drie belangrijkste Belgische mouterijen, de Algemene Vereniging van Molenaars van België, samen met de zetmeelproducenten; twee oude nationale industrieën die voortdurend in ontwikkeling blijven en die beschikken over de exploitatie van de modelinrichtingen. 
Bakkerij- en banketproducten onderscheiden zich door hun verscheidenheid, aantrekkelijke schoonheid en heerlijke smaak. De vervaardiging van deze producten is zodanig dat het perfecte bewaring en export op grote afstanden mogelijk maakt. De koekjesfabrieken van Antwerpen en Brussel hadden aangedrongen op een goede plek.
De vlees-, groente- en fruitindustrie in blik heeft de afgelopen jaren een enorme stap vooruit gezet. In 1880 begon ons land zich te bevrijden van zijn afhankelijkheid van voedsel, ten opzichte van het buitenland. Op de Parijse tentoonstelling van 1889 bestond de conservenindustrie alleen in België in een rudimentaire staat. We waren in de periode van vallen en opstaan. Dankzij de beschermende maatregelen van de regering, kon deze industrie zich vervolgens ontwikkelen en kon de congregatie van Congo hem in staat stellen zichzelf uit te rusten en een personeel op te leiden in afwachting van talrijke en doorlopende transacties. Al snel konden onze fabrikanten op alle markten concurreren op het gebied van prijs en kwaliteit. Er zijn krachtige fabrieken gekomen; een aantal van hen levert jaarlijks 10 tot 12 miljoen dozen groenten voor consumptie. De processen zijn geperfectioneerd en de productie is voortdurend verbeterd. Als het belang in termen van het productiecijfer niet die van grote fabrieken in Frankrijk en Amerika haalt, zorgen de speciale zorg rond de behandeling van de grondstof en de vervaardiging ervoor dat Belgische conserven van zeer populaire producten. Groenten, geoogst in zorgvuldig voorbereide grond, hebben een hoge voedingswaarde. Hun lagere kosten en de snelheid van levering zijn succesfactoren
Ingeblikt vlees heeft ook een zeer significante productie. Ze bevelen zichzelf aan door hun kwaliteit en de zorgvuldigheid die zij bij hun vervaardiging hebben betracht.
Enkele belangrijke fabrieken La Corbeille de Wespelaer, Delhaize instellingen en Co in Brussel MIRLAND & C ° in Frameries, de Nutritia in Laken, de Zon in Mechelen. gaf voldoende inzicht in het belang van conserven in België.
Een andere klasse was de belangrijke industrie van suiker- en suikerwarenproducten en specerijen; het omvat glucose, chocolade, zoetwaren en jam, fruitpasta’s en suikers.
De glucose-industrie deed zijn intrede in België in 1848. De wet van 4 april 1843 was de eerste keer in België dat ze andere suiker dan bietsuiker produceerde; er was op dat moment geen glucose. Ea huidige wet is dat van 19 mei 1898. Er zijn vijf belangrijke fabrieken in België, waarvan de zeer gewaardeerde producten worden gebruikt in snoepgoed, het brouwen, in het looien, alsmede bij de vervaardiging van peperkoek en likeuren. Deze industrie heeft kansen in het buitenland gecreëerd, vooral in de Londense markt waar het vecht tegen de Amerikaanse, Duitse en Nederlandse concurrentie.
 Het gebruik van chocolade werd geïntroduceerd in Frankrijk tijdens het bewind van Lodewijk XIV; het was toen slechts een product van grote luxe, alleen betaalbaar voor de koningen en hogere klassen van de samenleving. In 1780 de apotheker Duthu gevestigde St-Denis in Parijs, aan het hoofd van 10 werknemers, vervaardigd door dag 25 tot 30 pond van chocolade, maar op voorwaarde dat de aristocratie tegen het tarief van 6 tot 8 francs een pond . Pas in 1827 begon de naam Pelletier, die het huis van Duthu had overgenomen, met de mechanische vervaardiging van chocolade.
Deze industrie deed zijn intrede in België rond 1840 en de vooruitgang lijkt aanvankelijk nogal langzaam, omdat er in 1870 nog maar een tiental fabrieken waren.
Op dit moment leveren meer dan vijftig fabrieken niet alleen onze nationale markt, maar exporteren zij ook aanzienlijke hoeveelheden van hun producten, die zeer voordelig, zoals prijzen en kwaliteit, strijden tegen die van het buitenland. Onze jaarlijkse productie overschrijdt 8 miljoen kilogram.

De redenen voor de snelle ontwikkeling van deze industrie in de afgelopen jaren zijn te wijten aan verschillende oorzaken, chocolade die voorheen slechts een luxeartikel was, zou geleidelijk in alle klassen van samenleving.
Op de koloniale tentoonstelling van Tervueren in 1897 waren er enkele zakken cacao uit Congo. Deze vruchten, afkomstig van een nieuwe plantage die niet volledig was geacclimatiseerd, hadden een scherpe smaak waardoor het gebruik ervan bijna onmogelijk was. Dankzij de teelt en het doorzettingsvermogen van de planters is de kwaliteit verbeterd tot het punt dat de oogst niet alleen wordt betwist door de Belgische chocolatiers, maar ook door buitenlanders. In 1909 bereikte de import ongeveer 850.000 kilo.
De confiserie die gewoonlijk het koken van suiker wordt genoemd, heeft ook in ons land een belangrijke uitbreiding opgenomen.
Zo veel producten als ze zijn, van suikergoed dat de schoolkinderen tot toetjes op de meest luxueuze tafels tooit, worden tegenwoordig meestal industrieel geproduceerd.
 De oorzaken die de ontwikkeling van zoetwaren begunstigden, zijn dezelfde als die van de chocoladefabriek.
Jam is ook een product van zoetwaren, maar de vervaardiging ervan is onderscheidend.
De vrijstelling van accijnzen op de suiker die wordt gebruikt bij de vervaardiging van confituren heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van deze sector, die producten die uitsluitend zijn bereid met behulp van vruchtensap en suiker, tegen zeer lage prijzen aan consumenten aanbiedt. en veel lager dan die van boter en margarine.
Deze informatie over de voedingsindustrie in België werd verstrekt door de heer Alfred Leprince, de gedistingeerde directeur van de oude en belangrijke chocoladefabriek Antoine de Bruxelles, waarvan de stichting teruggaat naar de oorsprong van de introductie van deze industrie in ons land .
De heer Alfred Leprince is zowel een wijze industrieel als een bekwame organisator: zijn hoge niveau van deskundigheid en talrijke contacten maakten het hem gemakkelijker zijn functies als voorzitter van de voedselgroep te vervullen; we zijn hem succes verschuldigd op de Gentse tentoonstelling.
 België heeft een groot aantal wijnhandelaren. Verschillende grote voedselhuizen hebben in Frankrijk en Algerije de volledige oogsten van speciale wijnen gereserveerd, die zij tegen zeer lage prijzen aan hun klanten verkopen.
De klasse van likeursiropen, diverse gedistilleerde dranken en industriële sterke dranken is gerelateerd aan die van wijnen. België verbruikt in de vorm van brandewijn, melasse van bietmelasse en andere fermenteerbare producten, grote hoeveelheden alcohol. De gin, voorheen voornamelijk geproduceerd in Hasselt, werd geproduceerd in alle belangrijke distilleerderijen van het land, die samen met dit specialisme de productie van industriële sterke dranken bevorderen.
De productie van likeuren, aperitieven en siropen is sterk gegroeid sinds 1870. De kunst van het maken van likeuren door de destillatie van planten en grondstoffen die uit het buitenland zijn geïmporteerd, heeft een grote uitbreiding gekregen; het is een nationale industrie geworden.
De industriële distilleerderij en drank-, siroop- en gedistilleerde dranken maakten deel uit van de bovengenoemde klasse, waaronder onze beroemdste distilleerders en likeuren.
 De laatste klas van de voedselgroep was bier.
De Belgische brouwerijen, in hoofdorde, vecht met succes tegen de buitenlandse concurrentie. Op dit moment hebben verschillende Belgische brouwers fijne bieren van lage gisting van het type München kunnen produceren die concurreren met de beste producten van de Duitse brouwerij. De productie van bieren van hoge gisting, van het Engelse type, heeft nog niet dezelfde perfectie bereikt.
In grote centra wordt de brouwerij met hoge gisting grotendeels verwijderd van het verbruik van tafelbieren door de brouwerij met lage gisting, die steeds meer gericht is op het produceren van een licht en goed gepresenteerd type klein bier. Brouwerijen met hoge gisting bieden consumenten speciale soorten bieren, waarvan sommige erg populair zijn.
De meeste brouwers zijn verenigd in een vereniging die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het behoud van de goede reputatie van Belgische producten. Deze verenigingen vertoonden in Gent documenten over hun werk. De deelname van de brouwerij kan uiteraard in onze tentoonstellingen een zeer relatieve interesse hebben, deze is beperkt tot vaten, zelfs tot namen. Opgemerkt moet echter worden dat de Belgische brouwers in Gent, zoals in Luik en Brussel, een proeflokaal hadden opgezet in het midden van hun compartimenten, waar bier werd gebrouwen en het publiek het beste onthaal ontving.
We zullen een einde maken aan dit overzicht van de weinige groepen gevestigd in de Belgische sectie, erop wijzend dat de meeste van de onderste baaien gereserveerd waren voor de exposanten van de groep “Commerce and Colonization” en de instellingen van de beroepsopleiding St-Luc. Zijn deelname was onbetwistbaar briljant en toonde het belang van het programma, de perfectie van praktische methoden, de voortreffelijkheid van lesgeven en de waarde van leraren. Bij de ingang van dit artistieke gedeelte stond de reproductie van het prachtige portaal uitgevoerd door Gentse meester Alois De Beule voor het zuidelijke transept van de Sint Martinuskerk van Ieper.