De luxe industrie

De hoofdingang van de Belgische sectie gaf toegang tot de VIP Lounge, ontworpen in een nota van grote stijl en het vaststellen van het werk van beeldhouwers en Belgische schilders, met name de heren. Firmin Baes, Eugene Bremacker, Ciamberlani Felix Cooreman, Jean Delville, Jean Herain Fernand Khnopff, Graaf Jacques de Lalaing, Langaskens Hippolyte Eeroy, Constant Montald, Victor Rousseau, Charles Samuel, Geo Verbanck J. Vilain, Godefroid de Vreese , Mijnheer Wolfers.
De VIP Lounge kan worden beschouwd als het startpunt en het centrum van vele rubrieken ingedeeld in de netto-lounge of in galeries, elegant ingericht. We moeten afstand doen van onder andere exposanten, zo talrijk waren zij, net zomin als we alle producten die op het display vermelden waar waren grote hoeveelheden daarvan en hun variaties. We beperken ons werk om de indicatie van de industrie vertegenwoordigd, soms stoppen, af te wijken van de ene of de andere of om een ​​succesvolle innovatie of een installatie van een bijzonder aspect of bijzonder talrijk groep te rapporteren.
Rond de VIP Lounge, kwam natuurlijk zitten salons toegewezen aan verschillende klassen van groep XII, gereserveerd voor de decoratie van gebouwen en huizen. Deze salons waren gerangschikt met een duidelijk begrip van de omgevingen die ze simuleerden en een decoratief gevoel dat de exposities opviel.
 
Producenten burger in deze groep had een dergelijke deelname gebracht, dat was het duidelijk dat elk gebied in verband met vaste of mobiele decoratie en inrichting accessoires voor openbare gebouwen en woningen van alle categorieën, kan België concurreren met buitenlandse fabrikanten en zelfs met hen concurreren.

De belangrijkste bedrijven in het land vormden zo een reeks typische salonnetten: elk van hen vormde een complete tentoonstelling die het vaakst afkomstig was uit een gemeenschap van exposanten. Op deze manier luxe meubilair of kantoormeubilair, kunstglasramen, spiegels en glaswerk, verwarmingstoestellen van alle systemen, olieverlichtingsarmaturen, gas of elektriciteit, behangpapier en tapijten, sier- snuisterijen of de prachtige reproducties van werken van meesters dan zo perfect geëxecuteerd de Compagnie des Bronzes en de keramische producten. Twintig jaar lang heeft deze laatste industrie veel ontwikkeld.
Onze keramisten zijn er inderdaad in geslaagd aan te tonen dat als hun producten worden aanbevolen door een hygiënisch karakter dat hun gebruik oplegt in de bijgebouwen van moderne huizen, ze ook worden aangeduid door hun decoratieve waarde; Keramiek is niet langer alleen maar een puur utilitaire industrie; het is vooruitgegaan en is een industriële kunst geworden.
Om deze notities op het karakter die door de blootstelling van de deelnemers aan de groep XII slot merken we op dat twee gemeenschappen, de Glaceries Belge en die Maitres des verreries Belge  had, in rijkelijk meegeleverde standaarden, zei dat de kracht van onze glasindustrie en benadrukte de diversiteit van haar producten.

In de klassen scheikunde, papier, leer, parfum en tabak waren de exposanten talrijk. Er was de gemeenschap van leder en huiden, de leerlooiers van Doornik, de importeurs en makelaars van Feuilles d’Anvers en de afdeling Belgische tabak.
De omvang van de exposities in deze gemeenschappen getuigde van de vitaliteit van hun industrieën en de continuïteit van hun vooruitgang. Laten we als documentaire erop wijzen dat de oude nationale leerlooierijindustrie in 1912 meer dan 25.000 arbeiders bezet hield, dat haar export in alle landen van de wereld werd uitgevoerd en dat haar wekelijkse productie met 3000 dieren van grote dieren en 40.000 schapenhuiden was. Papier en tabak zijn ook twee belangrijke industrieën; deze heeft onze verschillende provincies van grote proporties ingenomen; onze fabrikanten werken daar exotische tabak en inheemse tabak die groeit in de regio’s Obourg en Roisin, aan de oevers van de Semois en in Vlaanderen. Sigaren- en sigarettenfabrikanten zijn talrijk in Antwerpen, Gent, Luik en Brussel en hun producten zijn populair zowel in het buitenland als in België.
De productie van papier waarvoor onze fabrikanten grondstoffen moeten importeren, heeft een hoge mate van perfectie bereikt. Belgische kranten worden geëxporteerd en genieten een wereldwijde reputatie vanwege hun kwaliteit en de goedkope prijs.

Na de groep van Chemical Industries en het bezetten van een lange galerij, werden de tribunes van de groep vervoermiddelen, de carrosserie, de kar en de auto gearrangeerd.
De Belgische autocarrosserie geniet al lang een goede reputatie; maar de groeiende populariteit van autorijden kan een ernstig gevaar voor hun zijn. Onze carrosseriebouwers wisten heel goed hoe ze rond moesten komen door hun industrie te richten op de constructie van auto’s en voertuigen. Maar om deze aanpassing te bereiken, hadden we zorg gedragen over de kwaliteit van de materialen, elegante lijnen, technologie, met inbegrip van de balans van de auto, de minimale luchtweerstand, terwijl de zorg van de eisen waaraan moet worden voldaan: luxe en comfort.
Hoe dan ook, de installaties door verschillende bedrijven en geavanceerde tools die hun onvermoeibare inspanningen in de handen van een elite personeel te zetten, zorgen voor een prominente plaats van de Belgische producten. 
Sommige van onze industriële regio’s, Luik en Henegouwen bijzonder, waren er snel bij om de opkomende industrie te assimileren en zelfs een of andere manier te monopoliseren. In Herstal bijvoorbeeld produceren de National Factory en het Sarolea House grote fietsen en motorfietsen die allemaal zijn geassembleerd; het is hetzelfde in Antwerpen, in de vestigingen van de Royal Star. We hebben ook in Herstal sets gebouwd  van onderdelen, die werden gekocht door kleine monteurs die de verdeling doen  en dus verspreid over het hele land van goedkope auto’s. Deze series zijn ook het voorwerp van een aanzienlijke export, vooral in Italië en Engeland.
Het motorrijtuig neemt ook een grote plaats in in de Belgische industrie; de Nationale Herstal fabriek, het bedrijf Minerva Auto-metallurgiie, vivinus, Pipe, Ca Va, Excelsior, Nagant, Germain, Royal Star, Springuel, Auto-Blend zijn allemaal fabrieken met de nieuwste verbeterde  machines.
De enige provincie Luik is goed voor ongeveer de helft van de totale productie; Dit is gemakkelijk te verklaren door het vermogen van de werkende bevolking, lang gekend voor fijnmechanische werk door het maken van wapens.

Chassis gebouwd in België worden grotendeels verkocht aan Belgische klanten; ze worden ook geëxporteerd naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, waar Belgische bedrijven erin slagen om te vechten met eersteklas inheemse merken. De uitvoer is ook erg belangrijk voor de Zuid-Amerikaanse republieken, Argentinië, Brazilië en Chili.
 
Fa België bezit ook verschillende belangrijke bandenfabrieken. De bedrijven O. Englebert en C ° in Luik, Houben in Verviers, Jenatzv in Brussel en Colonial Rubber in Gent hebben aanzienlijke workshops en stellen enkele duizenden werknemers tewerk; de reputatie van hun producten is goed ingeburgerd en velen van hen hebben een sterk ontwikkelde exportmarkt.
D
e luchtvaartindustrie bestaat niet in België. Dankzij het koninklijk initiatief werd er echter een naamloze vennootschap opgericht onder auspiciën van het Belgische civiele en militaire luchtvaartbouwbedrijf “Avia” en stelde zichzelf het eerste doel om een ​​type militaire kruiser snel en met een grote  actieradius te maken.Hetschaal  model van deze aerostat  “Stad Brussel” verscheen op de Gentse Tentoonstelling.
Ook was er een nieuw type elektrische carrousel voor vliegtuigtesten, bedacht door Mr. Adhémar de la Hault en een houten model van een auto wiel en landingsgestel. Dit wiel, als gevolg van graaf Gaëtan de Robiano, vervangt de binnen – en de buitenband; vandaar de onmogelijkheid om het met kogels lek te schieten

.Onder de algemene titel “Algemene wetenschappen en kunst” omvatte groep III typografie, de werken en uitrusting ervan, de boekhandel, fotografie-kaarten en apparatuur van geografie, precisie-instrumenten, munten en medailles, medicijnen en chirurgie, muziekinstrumenten.
Typografie en boekhandel nemen een plaats in met betrekking tot hun belang in de algemene activiteit van het land. België is niet langer volledig afhankelijk van buitenlanders; de welvaart van het land bracht een intense intellectuele en artistieke beweging teweeg. Het typografische materiaal heeft het niveau van moderne vooruitgang bereikt; de poster en de editie van de kunst, dankzij het talent van onze artiesten en de perfectie van de machines, concurreren ze gemakkelijk met de mooiste producties van het buitenland.
De verwante klassen van typografie en de boekhandel werden bijgewoond door ongeveer negentig exposanten, zowel industriëlen als drukkers. Velen van hen vormden de gemeenschap van drukkerijen, boekhandels en aanverwante beroepen, die ook deelnamen aan klasse XII: boekwinkels, muziekedities, boekbanden, kranten, posters.
De programma’s van deze twee klassen werden vertegenwoordigd door een veelvoud aan typografische werken en boekhandels: boeken, catalogi, posters, registers, labels, gravures, lithografie, maar ook door het materiaal met betrekking tot deze industrieën.
Let op de deelname van verschillende uitgevers van boeken van nieuwsgierigheid of kunst, klassieke en wetenschappelijke boeken, evenals het Museum van het Boek; De belangrijkste uitgevers van apparaten voor aardrijkskunde en kosmografie, evenals de Belgische fotografie-organisatie en de Koninklijke Geografische Vereniging van Antwerpen, kunnen ook worden genoemd.
De werken van de producenten van de groep III, hoewel tastbaar en materieel, zijn niettemin van intellectuele orde door hun doel. Ze pakken de geest aan en ontwikkelen de intelligentie waarmee ze nieuwe horizonten openen; ze vergroten de hoeveelheid kennis. Maar om de lessen nuttig en onschadelijk voor de gezondheid te laten zijn, moet het menselijk lichaam compenserende elementen vinden; het is raadzaam om inspiratie te halen uit de oude stelregel: Mens sana in corpore sano.

Ze hadden een bevoorrechte positie verworven op de Gentse Tentoonstelling en hun salons waren tegelijkertijd een attractie, een effectief propagandamiddel. Over dit onderwerp was wijlen de heer Albert Feyerick vriendelijk genoeg geweest om in het gouden boek te schrijven, een zeer uitgebreide studie waaruit we de volgende overwegingen halen.