Paleis van de architectuur

Beschrijving

1 Grondplan.
Het grondplan van het paleis van de architectuur was eenvoudig rechthoekig gehouden met twee hoekpaviljoenen en een middenrisaliet geflankeerd door twee ingangen.

2 Opstand
De gevel had een golvend verloop bestaande uit vijf traveeën, waarbij de eerste bouwlaag een omlopende open galerij was. De hoekpaviljoenen hadden gebogen wanden met in de onderste bouwlaag een galerij die steunde op twee volle en twee halfzuilen, versierd met een golvend motief. De eerste bouwlaag werd van de tweede gescheiden door een eenvoudige fries. De tweede bouwlaag werd ingenomen door een drielicht. Een pijler scheidde de zij- van de hoofmuur, was tegen de kroonlijst van de tweede bouwlaag opgevuld met een gestileerd bladmotief en werd bekroond met een veelhoekige zuil met koepelvormige afdekking.
De hoekpaviljoenen waren afgedekt door een koepel met ronde dakramen.
Voor de tweede en vierde travee, die als ingang fungeerden, waren zes trappen aangebracht.
Vijf zuilen steunden het entablement. In de tweede bouwlaag zat een tweedelig raam, waarboven een kroonlijst bekroond door een gebogen fronton, dat ingevuld was met medaillons.
Het middenrisaliet telde eveneens vijf zuilen in de eerste bouwlaag. Een vierdelig raam vulde de tweede bouwlaag die afgesloten werd door een recht entablement.