De kamp tussen Carpentier en Bombardier Wells was niet de enige op de expo van 13,er stond nog een andere kamp van belang op de affiche en dat was het allereerste officiële Belgische kampioenschap tussen de weltergewichten Henri Demlen en Hippolyte Tyncke.
Gent – 01.06.1913
Boksen in de Feestzaal op de Wereldtentoonstelling in Gent. Onder toezicht van de pas opgerichte Belgische boksbond vindt het allereerste officiële Europese titelgevecht in het zwaargewicht plaats. Georges Carpentier tegen Bombardier Billy Wells. De gezamenlijke beurs bedraagt negentigduizend Franse frank.
Met een kleine tienduizend aanwezigen is de Feestzaal nog niet voor de helft gevuld. Maar alle peperdure zitjes van honderd Franse frank zijn bezet. Een gunstprijsje want in België heft men geen taksen op basis van le droit des pauvres.
Vol ongeduld wachten de aanwezigen op de hoofdkamp. Eindelijk is het zover. Wells en Carpentier betreden de ring. Onmiddellijk valt de verslaggever van De Vooruit het verschil in gewicht en lengte op. Tegenover de 1.79m en 73.5kg van Carpentier lijkt Wells met zijn 1.88m en 83.5kg een kolos.
Twintig vóór vier. De eerste gongslag. Onze verslaggever – het dient gezegd, niet bepaald een boksliefhebber – valt nog meer op:
“De handschoenen die de vechters aan hebben is een lolleken en is slechts een voorwendsel! Ze wegen 4 onsen!”
De wedstrijd start bijzonder slecht voor Carpentier. Al in de eerste ronde gaat hij onderuit na een rechtse op de kin. Moeizaam haalt hij het einde van de openingsronde. Geen beterschap in ronde twee want tweemaal tegen de planken. Maar in ronde drie is Carpentier weer helemaal uit de mist. Vooral in lijf-aan-lijf toont de Fransman zich beter dan de grotere en zwaardere Brit.
Carpentier in zijn memoires over ronde vier:
« Van bij de gongslag stormde ik op de Bombardier af. Zijn grote lijf stond al vol rode vlekken. Ik probeerde niet één keer zijn kin te raken. Daar kon ik toch niet bij. Maar voorovergebogen bestookte ik met beide vuisten uit volle kracht vanuit de schouders zijn lijf net boven de gordel. Ik zag hem duidelijk beven, zijn benen trilden en langzaam zakte hij uitgeput in elkaar. De tien fatale tellen gingen voorbij, hij ondernam nog enkele hulpeloze pogingen maar zonder recht te geraken. Wells was K.O. ! »
Onze verslaggever ter plaatste vervolgt:
“Het geroep en getier, het “vive Carpentier” doordreunt de zaal. De verzorgers en vereerders van den overwinnaar steken hem evenals zijn leeraar Descamps in de hoogte, dragen hem in triomf op den ring rond, terwijl de verzorgers van den Engelschman dezen wegdragen en verzorgen.”
Georges Carpentier is meteen de eerste officiële Europese zwaargewichtkampioen want eerder die dag is in Gent de International Boxing Union (IBU) opgericht, de voorloper van de huidige European Boxing Union (EBU). De IBU stelt zich als doel een regelgevende rol te spelen voor het profboksen in Europa en daarbuiten. Tekenen present op het congres : Paul Rousseau (voorzitter van de Franse boksbond), Fred Tilbury (voorzitter van de Belgische boksbond) en Victor Breyer (voorzitter van de Société Française de Propagation de la Boxe Anglaise), die onder meer de New York State Athletic Commission vertegenwoordigt.
Nog vóór Georges Carpentier zich tot Europees kampioen in het zwaargewicht kroont, wordt er in de Feestzaal op de Wereldtentoonstelling ter inleiding om nog een andere kroon geknokt: die van de Belgische welters. Luikenaar Henri Demlen neemt het op tegen thuisbokser Hippolyte Tyncke.
De openingsronden verlopen gelijkopgaand. Maar daarna is het Demlen die met zijn hogere snelheid het laken en de kroon naar zich toetrekt. Tyncke komt nog sterk terug in de slotronden. Te laat evenwel om Demlen nog te bedreigen. Demlen wint unaniem op punten en wordt zo in een moeite door de allereerste officiële Belgische profkampioen.
Demlen kampioen in de ring en ook daarbuiten. Wanneer iets meer dan een jaar later de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, vlucht Tyncke naar Engeland en belandt er in een van de talrijke vluchtelingenkampen. Daar verneemt hij dat Demlen als bokser actief is in Londen:
“Terstond trok Tyncke op reis en belandde in de Engelsche hoofdstad, nog in het bezit van 2 shilling (2.50 frank). De Waal ontving hem echter opperbest, stelde hem aan de vooraanstaande mannen voor en Hippoliet kon blijven en … mededoen.”
Bron : THE ROYAL BELGIAN BOXING FEDERATION website
Daar de match Carpentier – Bombardier Wells 36 plaatsvindt op 31 mei in het Feestpaleis, onderhandelen de organisatoren van de Luchtpost om de foto’s of de filmopnames van de match onmiddellijk na de match over te brengen.( NvdS: naar Brussel).
36 Ghendtsche Tydinghen 1977 nr 2
Foto’s : Galliaca.bnt.fr Bobliotheque Nationale de France en THE ROYAL BELGIAN BOXING FEDERATION