1913-ax


bjectnr.: 1913-AX
Objectnaam: boogplaquette
Vervaardiger: Desmeth, Louis-Antoine
Titel: ‘Nantaise’, een meisje uit Nantes, 1911
Datering: 1911 tot 1911
Standplaats:
Beschrijving: Op de voorzijde is een jong meisje in traditionele klederdracht met hoofddeksel uit de streek van Nantes afgebeeld. Onderaan op de afsnede is een zicht te zien op de haven van Nantes met zeilboten en een rotskust. Rechts is de naam van de graveur Louis-Antoine. Desmeth weergegeven.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Aan de hand van dit ontwerp werd in 1911 een hangertje ontworpen dat als voorzijde heeft de buste van het meisje en als keerzijde een zicht op de haven van Nantes. Het is rond met een draagoogje en in zilver. Er werden slechts 25 exemplaren van geslagen bij de firma Fonson et Cie.

De kunstenaar heeft op dit gegoten model beide zijden gecombineerd.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, lijst 132, nr. 19, p. 91.

Médailles historiques de Belgique publiées sous les auspices de la Société Royale de Numismatique , bijlage bij Revue Belge Numismatique, tome III, V. TOURNEUR, nr. 161, p. 137, Pl. XXIX.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille :  M.S.K. Gent