1914-i

Plaket voor de Franse afdeling op de Wereldtentoonstelling te Brussel, 1910

Land / Stad : Frankrijk.

Graveur : Ovide Yencesse.

Atelier : Monnaie de Paris.

Beschrijving :

Vz. Rechts zit een vrouw op een troon voor een kerkportaal; ze is half naar links gekeerd en ontvangt een palmtak van een gevleugelde naakte jongen die vergezeld is door de Franse Mariane; beiden staan naar rechts en kijken naar de zittende vrouw; rechts op de grond staat het Belgisch wapenschild; op de afsnede rechts verdiept, OVIDE YENCESSE

Kz. Bovenaan op een verdiept gedeelte een zicht op de Franse afdeling van de wereldtentoonstelling met links onderaan, SECTION FRANCAISE ; onderaan het Brusselse wapenschild omgeven door een palm- en een lauriertak ; erboven twee palmtakken die naar rechts en naar links buigen met erbovenop, BRUXELLES / I 9 I 0 / EXPOSITION / UNIVERSELLE ET – INTERNATIONALE ; op de afsnede onderaan, COMITE FRANCAISE DES EXPOSITIONS A L’ETRANGER ; rechts boven de afsnede verdiept, OVIDE YENCESSE

Herkomst : Gift van het “Comité Français des Expositions à l’Etranger“.

Historische context :

In 1910 organiseerde Brussel reeds voor de derde maal een Wereldtentoonstelling. Het numismatisch gedeelte was ditmaal uiterst belangrijk. Zo was er een belangrijke tentoonstelling over de medaillekunst die op dat ogenblik een grote bloei kende. Ook een numismatisch congres stond op de agenda.

Het “ Comité Français des Expositions à l’Etranger” verzorgde de Franse afdeling op deze Wereldtentoonstelling. Zoals bij iedere Expo gaven ze een plaket uit, gegraveerd door een Franse kunstenaar. Ditmaal was Ovide Yencesse aan de beurt en realiseerde deze plaket in zijn gekende impressionistische stijl.

Dit exemplaar is afkomstig uit de verzameling van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (Folio 457, 1914-I) en was een gift van de “ Comité Français des Expositions à l’Etranger”.

Bibliografische referenties :

Revue Belge Numismatique, 1911, p. 437.

Inventarisatie : Huguette Taymans

Medaille : MSK