1913-bu


Objectnr.: 1913-BU
Objectnaam: medaille
Vervaardiger: Throndsen, Ivar
Titel: Medaille voor de Eeuwfeesten van de Universiteit “Fredericiana”, 1911
Datering: 1911 tot 1911
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Het hoofd van de gehelmde Minerva naar rechts met op haar helm een paard en krijger met helmen met pluimen; links ervan een kroon met een kruis erop met onder de kroon F. / VI / REX / MD / CCCXI ; rechts van de Minerva een kroon getooid met een leeuw met een bijl en daaronder, H. / VII / REX / MD / CCCCXI ; onder de afbeelding, VNIVERSITAS . R . / FREDERICIANA ; rondom een lichtjes verhoogde boord.

Kz. Een versierde staander met een kruik waaruit vlammen oplaaien met erboven een ster en rechts en links op de bovenhoeken van de staander ook een ster ; links van de vlammen, DIE / I I SEP ; rechts ervan, TEMBRE. ; rondom langs de rand onderaan, SACRA . SAECVLARIA . CELEBRAT ; rechts van de staander onderaan, I.T.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

In 1811 werd tijdens de regering en op initiatief van Frederich VI een Universiteit opgericht te Christiania (Noorwegen) en deze kreeg dan ook zijn naam Universiteit Fredericiania.

Op 11 september 1911 werd tijdens de regering van Haakon VII de eeuwfeesten van de Universiteit gevierd. De kroon van zowel Frederich VI (links) als Haakon VII (rechts) werden door Ivar Throndsen afgebeeld op deze herinneringsmedaille die deze viering moet herdenken. De gravure gebeurde naar voorbeeld van een beeldhouwwerk van D. Erdmann.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, lijst 304, nr. 26-27, p. 160.

A. DE WITTE, in Revue Belge de Numismatique 1912, p. 246.
Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent