1913-bg


Objectnr.: 1913-BG
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Devreese, Godfried
Titel: Vernieuwing
Datering: 1904 tot 1904
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Rechts zit een oude man met een muts op een stoel naar links en kijkt naar een jongen die links op de grond zit naar rechts onder een openstaand raam met zicht op een dorp, hij knutselt aan een boot, uiterst rechts staat een kapstok waar een hoed en een visnet aanhangen; rechts boven langs de rand, R e n o u v e a u … ; links langs de rand vertikaal, G. DEVREESE.

Kz. Hol.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Devreese heeft op deze plaket een oude visser voorgesteld in een hoeve in De Panne, waarvan een panorama te zien is door het openstaande raam. Zijn kleinzoon die een boot bouwt vormt de brug naar de oude visnet dat aan de kapstok hangt om aldus een “vernieuwing” van de generaties te symboliseren.

Bibliografische referenties :

Exposition Internationale et Universelle de Bruxelles en 1910 organisée sous le patronage et avec le concours du gouvernement Belge – Groupe II : Beaux-Arts Classe 9B : Gravure en Médailles, Salon Internationale de la Médaille Contemporaine – Catalogue -, nr. 114(46), IV vitrine tournante, p. 62.

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, lijst 136, nr. 35, p. 93.

A.M. WILLENZ, Le Médailleur Godefroid Devreese, nr. 36, p. 42.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent