1913-as


Objectnr.: 1913-AS
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Prud’Homme, Georges-Henri
Titel: Louis Pasteur, 1910
Datering: 1910 tot 1910
Standplaats:
Beschrijving: Op deze plaquette is Louis Pasteur afgebeeld met een. Hij was een Franse scheikundige en bioloog, die vooral bekend werd door de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Het Pasteur Instituut dat in Parijs is gevestigd, is vernoemd naar naar zijn stichter en eerste directeur. Louis Pasteur gaf het drie doelstellingen mee: “het zal een kliniek voor de behandeling van hondsdolheid, een onderzoekscentrum voor besmettelijke ziekten en een onderwijscentrum voor de studie van de microbie (de latere microbiologie) zijn”.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Louis Pasteur, Frans natuuronderzoeker, werd geboren te Dôle op 27/12/1822. Hij was hoogleraar scheikunde te Straatsburg, Rijsel en in 1857 aan de Ecole Normale te Parijs. Daarnaast was hij ook hoogleraar aan de Sorbonne. In 1888 kreeg Pasteur zijn eerste instituut.

Hij zal echter het meest bekend blijven door de uitvinding van een proces voor het bewaren van voedingsmiddelen “pasteuriseren” genaamd. Pasteur overleed te Villeneuve-L’Etang op 28/9/1895.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, raam 288(10-11), p. 148.

Oosthoeks Encyclopedie, tome 11, p. 537.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent