Het Gentse paleis reproduceerde een deel van het voormalige prinshof of Prinsenhof. De oorsprong ervan dateert uit de 12e eeuw; Louis de Maele liet grote werken uitvoeren; Filips de Goede bracht zijn jeugd door en bouwde hem in 1440, de ogival Hall en de kapel. Het is in dit paleis dat werd geboren op 24 februari 1500, de beroemde keizer Karel V; Bij deze gelegenheid werden weelderige feesten georganiseerd, en alle grote lichamen van de staat gaven weelderige geschenken aan de pasgeboren prins.
Vanuit deze elementen inspireerde architect Armand Janssens het ontwerp van het paleis van de stad Gent in 1913. Geïnspireerd door de Sanderus-gegevens in Flandria illustrata, herbouwde de getalenteerde architect de kapel, de Grote Zaal van de Troon en de kamer waar de keizer werd geboren. De decoratie uitgevoerd door de heraldische schilder Frans Coppejans, decaan van de oude broederschap van kruisboogschutters Saint-Georges, werd geïnspireerd door de tijd van Karel V, rond 1530; het motto “Plus oultre” verscheen op de muren tegelijk met het wapen en de namen van de vorsten van Vlaanderen, Bourgondië en hun bondgenoten; aan het einde van de zaal een weelderige troon; op de ramen maakten glas-in-loodramen de versiering tot een glinsterende toon; van de troonzaal gescheiden door arcades, had de kapel met zijn glinsterende ramen een prachtig ontworpen en harmonieus gekleurde muurschildering ontvangen; aan de achterkant voltooide een altaar met altaarstuk de setting waarin een groep de eerbetoonceremonie van de Magistraat, de mensen en de geestelijkheid van Gent vertegenwoordigde, een zilveren schip en anderen presenteerde aan de jonge Charles V die in de wieg lag onder het toezicht van zijn moeder en omringd door de vaandeldrager van Vlaanderen, de zwaarddrager en hofdames. Deze groep werd gemodelleerd door Alois de Beule; de kleding was gemaakt volgens de aanwijzingen van de schilders Roelandt en Coppejans.
Het paleis van de stad Gent veroorzaakte een sensatie; het trok bezoekers aan die deze evocatie van het verleden betoverden, dankzij de trouw van de architecturale reconstructie en een prachtige pagina van de lokale geschiedenis.
De glas in loodramen werden in 1915 in de trouwkapel van Gent geplaatst. zie pagina restanten