Spanje

Ondanks de nabijheid van de Brusselse tentoonstelling van 1910, wilde Spanje een van de landen zijn die in 1913, ter gelegenheid van de Gentse Wereldtentoonstelling, hun huldeblijk van sympathie aan België bracht. Dit gelukkige feit, als het de welwillende aandacht bewijst waarmee Spanje en zijn onderdanen onze inspanningen en grote demonstraties volgen, was ook voor een groot deel te danken aan de inspanningen en het doorzettingsvermogen van de heer Fuis Agusti y Monjonell , Commissaris van Spanje. Het was dankzij zijn inspanningen, zijn koppige werk, dat de Gentse tentoonstelling het Spaanse gedeelte had.
De inspanningen van de vooraanstaande commissaris werden gevolgd met welwillende belangstelling en aangemoedigd door de eminente minister van Spanje in Brussel, de markies de Villalobar.
De medewerkers van Mr. Agusti waren MM. Sébastien Conas Rizzo, Alexandre Hess en de advocaat Poil; de Spaanse Regering, die het bewijs van haar belang in de onderneming wenst te leveren, delegeerde M. Gustave Thienpont, Spaanse Consul te Gent, om zijn goede diensten te verlenen aan M. Agusti; deze wedstrijden maakten de Spaanse sectie, een van de mooiste en meest interessante van de Wereldtentoonstelling Gent.

Met zijn gele tinten, zijn architectuur, waarbij vertrouwde Moorse en Renaissance elementen, vertegenwoordigde het een originele en boeiend paleis, het grote zonnige land,  trad uit het Arabisch, artistieke vermogen van de mens vanuit het zuiden. Zijn architect was bovendien een man die overbodig was om te prijzen, M. Van de Voorde, de belangrijkste architect van de tentoonstelling.
Binnenin, koket en heldere displays, verspreid in een bloemrijke omgeving, bevatte producten die verband houden met een aantal van de groepen van het algemeen klassement, de boekhandel en drukkerij, chemische industrie, industrieën kleding, eten, sieraden en goudsmeden. De tribunes van deze laatste groep waren zeer opgemerkt; Spaanse juwelen zijn bekend en gezocht vanwege hun originaliteit, goede smaak en de afwerking van hun werk.
He
t grote Iberische koninkrijk bezat daarom in 1913 in Gent een zeer interessante voorstelling; helaas, kort nadat het werd ingewijd door onze minister van Industrie, vernietigde een brand het paviljoen en de rijkdommen die het bevatte.
De commissaris, de heer Luis Agusti y Monjonel, probeerde niet ontmoedigd te zijn om een ​​nieuw gedeelte aan de Avenue du Belvédère te reconstrueren; de exposanten maakten een nieuwe verzending van hun producten die nog aan de beoordelingen van de jury kon worden voorgelegd.

Fotopagina Spanje