Prinsdom Monaco

Het is voornamelijk dankzij de wonderbaarlijke voortbrengselen van hun hofbouw, dat het Prinsdom Monaco zal vertegenwoordigd zijn op de Gentse wereldtentoonstelling.
Dankzij het initiatief van M. Camiel Blanc, voorzitter van de maatschappij der zeebaden te Monaco en M. Lanson; die te Brussel de algemene commissaris was van het prinsdom, die het nu ook vertegenwoordigd te Gent, is er op een uitgewezen plaats op de laan der Natiën, vlak voor het koloniale paleis van Congo, een allerliefst en koket serre paviljoen opgericht, waarin de zeldzaamste specimen van de hovingen uit Monte Carlo te zien zullen zijn.
Deze beroemde hovingen worden bestuurd door de heer Jules Van Daele, een Gentenaar, die een wereldberoemdheid heeft verworven, iets waarvan hij de eer mag toeschrijven jurylid benoemd te zijn bij de aanstaande Gentse floraliën.
De bewonderenswaardige broeikassen van Monaco zullen als het ware, naar de tentoonstelling van Gent overgebracht zijn en om het zo te zeggen een hulpsalonnet van het groot paleis der floraliën uitmaken.
Het is zeer zeldzaam om planten van zo een wasdom zo ver te zien verzonden worden.
De planten en bloemen zijn in het serre paviljoen van Monaco aller voordeligst en met heel veel smaak geplaatst, dank aan de bevoegdheid van M. van Daele.
De grote binnen broeikas beheerst een kolossale specimen en stellig enig in zijn slag van Anthurium Moritzianum, omring door een collectie uitheemse varens, vooral Platycerium, welke uitblinken door hun weelderige uitbloei. Rond dat lot, enig in zijn slag, bemerkt men reuzen Crotons, meestal gezaaid in het instituut geleid door M. Van Daele.
Men ziet ook een lot Anthurium Adreanum hybriden in bloemen, die meer dan twee meter hoog zijn.
Al die voortreffelijke planten zijn omringd door een lot Gerbara Jamesoni, weelderig bloeiend.
Eindelijk aan het uiteinde van het paviljoen bemerkt men twee welriekende en bewonderingswaardige vanillebomen, beladen met vruchten.
Rond het paviljoen treft men een overheerlijke verzameling aan van vetplanten, speciaal voor de tentoonstelling van Gent gekweekt in de hovingen van Monte Carlo.
In die zonderlinge schilderachtige en hoogst artistieke omgeving tref men aan; variëteiten van de zeldzaamste Opuntia, Cereus, Aloë’s, Mamillaria en Pilocerens.
Wij herinneren dat de opening van dit bekoorlijk hofbouwpaviljoen samenvalt met die van de floraliën, namelijk 26 april.


Bronnen :
Gand Exposition jaargang 1912 – 1913
Livre d’Or
Het Volk 24 04 1913