Portiek en vaas van Sèvres

Portiek van Sèvres

Een van de belangerijkste deelnemers van het Franse paviljoen was de nationale porseleinmanufactuur van Sèvres. Twee van zijn stukken van de Gentse wereldtentoonstelling zijn in musea terecht gekomen.
La Liscine-Musée d’Art et d’Industrie in Roubaix, Noord Frankrijk, zij bezitten het spectaculairste overblijfsel, een driedelig portiek uit steengoed of verglaasd aardewerk.
Het ontwerp is van Alexandre Sandier(1843-1916), de man die de art nouveaux in de manufactuur van Sèvres introduceerde. Het kleurrijke stuk is overdadig versierd en diende vooral om het publiek te verbluffen en ervan te overtuigen dat steengoed de perfecte decoratie was voor de gevel en het interieur vab de woning.
na de wereldtentoonstellng werd het showstuk an het museum van Roubaix geschonken, dat sinds kort onderdak heeft gevonden in een oud zwembad. De portiek is er een van de topstukken Website museum Roubaix : La Liscine-Musée d’Art et d’Industrie
Bron: wandelen door gent 1913 – 1918 ( peter jacobs & Erwin De Decker)

Vaas van Sévres

Grote vaas gedecoreerd met rode vissen en algen.
De vaas figureerde onder het n° 145 op de Wereldtentoonstelling van 1913 en stond in de vestibule van de conferentiezaal van het Franse paviljoen.
Het model wordt “Albi” genoemd. Uit erkentelijkheid schonk de Franse regering de vaas aan de Stad Gent.
de vaast hoort bij de collectie van het Designmuseum Gent