Paleis Koopvaardij

Het paleis van de koopvaardij bevatte een groot aantal schepen in schaalmodel, wetenschappelijk speelgoed, luxueus, de grote reizen aan boord van deze drijvende hotels die zijn grote moderne transatlantische oversteek maken met stopplaatsen in vreemde, lichtgevende steden, vol met parfums: Tunis, Beiroet, Aden, Singapore.
Forges en chantiers  van de Middellandse Zee, de bouwwerven van St-Nazaire, Chantiers de Provence, la Compagnie générale transatlantique , Compagnie Maritime berichtendienst, de Navigation Company Zuid-Atlantische Oceaan, belicht de nieuwste modellen van de grote liners, die de Franse havens verlaat, alle zeeën van de wereld doorkruist, evenals speciale boten die zich bezighouden met vissen, baggeren, enz.
Naast deze miniatuur schepen die avontuurlijke geesten en kinderen werden dromen, waren reddingsboten en boeien, lampen, apparatuur divers, etc.
Tot slot, de tentoonstellingen van de Universele Onderneming van het Maritime Suezkanaal en de grote Franse havens en afbeeldingen van het Bureau Veritas, de Franse Maritime League, enz., Voegde een briefing nota aan de pittoreske uitstraling van het paviljoen.
Het was gebouwd en geïnstalleerd onder de leiding van M. de Monzie, vice- en staatssecretaris van Koopvaardij, die we in een eerdere publicatie de gelegenheid hadden de briljante rol in de Tentoonstelling van Luik in 1905.
 M. de Monzie had aan Gent een man gedelegeerd die in Luik, waar hij toen consul was, de bekwame en toegewijde organisator van koloniale participatie was. Sindsdien bevorderd tot de belangrijke functies van consul-generaal van Frankrijk in Antwerpen, M. Crozier, naast de bovengenoemde functies, bekleedde de functie van commissaris van de koloniën in Gent