Mijnen en metallurgie

Het tweede paleis,Tourcoing en Comines, waar Avenue des Nations en Avenue de Flandre elkaar kruisen, was de ingang van het paviljoen van de stad Parijs. Naast dit paviljoen omvatte het paleis de Franse groepen kleine en grote metallurgie, elektro-metallurgie, mijnbouw, mechanica, landbouw, luchtvaart en automobiel, geneeskunde en hygiëne.
De mijnklasse bestaat uit twee afzonderlijke delen: mijnen enerzijds, aan de andere kant de ijzermijnen, messing, enz.. In het centrum, een verkort eresalon, met de Société de l’industrie minière, de belangrijkste bedrijfsgroepen in de winningsindustrieën: Comité des Houillères de France, Liévin-teststation, Chambre des Houillères du Nord en Pas-de-Nord Calais, Coal Committee van de Loire, vanaf de Meurthe en de Moezel, Chamber of Mines of France, French Chamber of Metal Mines.
De steengroevenindustrie en de explosievenindustrie waren ook vertegenwoordigd; de statistieken beschuldigde, voor de Franse kolenproductie, een tekort ten aanzien van de consumptie.

Vanuit het oogpunt van metaalmijnen is Frankrijk zeer ongelijk verdeeld. Hoewel de afzettingen van lood, zink, koper en antimoon schaars zijn, heeft de bodem de bekendste voorraden ijzererts. Naast het Briey-bekken, waarvan het hydroxideerts een snelgroeiende afzetmarkt vindt in de lokale industrie en daarbuiten, zien we toenemende hoeveelheden Norman-ertsen; de afzettingen van de streek van Caen, ontwikkeld met activiteit en methode, lijken aan de wereldconsumptie een groeiende aanvulling van koolstofdioxidehoudend ertsen te moeten leveren, waarvan de reserves merkbaar groter lijken dan verondersteld.

Naast mijnbouwprocessen en de verscheidenheid aan producten die aan consumenten worden geleverd, hadden de mijnbouwbedrijven ernaar gestreefd om publieke aandacht te vestigen op hun sociale werk.
Sinds enkele jaren beleeft de Franse metallurgie een tijdperk van grote welvaart. De vele fabrieken hebben zich ontwikkeld en andere, heel belangrijk, zijn gecreëerd, met name in het oosten, in het noorden en in het westen.

De metallurgische producten van de Franse industriëlen trokken de aandacht door hun waarde en hun diversiteit, met name de Arbel-vestigingen, die een grote bijdrage leverden aan de levering van de smeedstukken die nodig zijn voor de nationale defensie en de oorlogsschepen voorzien in het programma van de Franse marine;  een turbinerotor van 1 m 80 diameter voor slagschipturbine, een huls en een slagpin voor een kanon van 30 cm, obussen, enz.
De kleine metallurgie omvat een diverse veelheid van industrieën, van edelmetalen tot de meest voorkomende metalen; het omvat een aanzienlijk aantal producten, waaronder giet- en smeedstukken, bouten, schroeven, hardware, koperwaren, spijkers; kunstmetaalwerk, metalen sluitingen, goederenliften en liften; ketelmakerijen, slotenmakers, blikslagerijen en loodgieterswerk; plaatstalen tanks, ijzeren meubels, gereedschappen, stalen delen, roosters, braamstruiken en draden, geperforeerde platen, keukenfornuizen, kachels, roosters, enz., kookgerei, hydrotherapie-apparatuur Naalden, spelden, metalen veren, spelden, gespen, oogjes, knopen, enz.

De waarde en de grote verscheidenheid aan Franse producten bewezen de opmerkelijke ontwikkeling van de kleine metallurgie.
De groep van mechanica was dicht bij die van de kleine en de grote metallurgie, dispositie gunstig voor alle manifestaties van deze gerelateerde industrieën. Het bevatte zelf een enorme hal van bijna 2.000 vierkante meter en zonder opmerkelijke motoren of machines met een aanzienlijk volume te presenteren, was het opvallend door een aantal nieuwe apparaten en door de perfectie van de machines die uitkwamen.