Men schiet op een nachtwaker

info:ugent-repo/topo/704-B-00002

Sedert enkele weken werden de flessen bier van het personeel van het paviljoen Belna, van de Maatschappij oploskoffie Belna, gedurende meerdere nachten gestolen. Het paviljoen werd geleid door de gerenommeerde Francis Comin, die de beroemde bakkershuizen Cisco’s in Monte Carlo en Parijs leidde. Het personeel deze zaak niet helemaal en hun actie leidde tot dit vreemd voorval.

Op 4 augustus om 1 uur in de nacht, toen Jozef Heye, nachtwaker in de tentoonstelling, ging controleren of de toegangspoort, uitgevende in de Fortstraat, wel degelijk gesloten was, hoorde hij geruchten op de koer van het Belna koffiehuis, dat zeer kort bij deze poort lag. Als nachtwaker van dienst wou hij toch zich vergewissen wat daar aan de hand was en drong binnen op de koer van het paviljoen. Hij had nog maar enkele stappen gezet en plots sprongen er twee mannen van achter de hoek. Op dat ogenblik riep een van de mannen naar de bewaker, ” Handen omhoog” en hij loste twee schoten , gelukkig zonder de bewaker te raken.

De twee mannen grepen hem bij de arm, terwijl een van hun nog een schot loste in de lucht. De andere nachtwakers in de buurt, opgeschrikt door de schoten, haasten zich naar de Belna. Na een korte strubbeling werden de twee mannen overmeesterd en in de boeien geslagen, waarna ze naar het politiebureel werden gebracht. Het waren twee Fransen, beiden in dienst van het koffiehuis, de ene als kok, de andere als garçon, het waren André Bonnefoy, die de schoten had gelost en  Richard Léon, beide wonende te Gent in de Heysstraat.
Ze verklaarden, dat ze de bewaker als de dief hadden aanzien, daar hij geen hond bij zich had, en dat ze zonder dat hun patron op de hoogte was, de wacht hielden om de kerel te betrappen die reeds geruime tijd hun flessen drank stal.
Richard Léon hield ook een pistool in zijn handen, maar had er geen gebruik van gemaakt, de 6 kogels zaten nog in het wapen.
Beide personen werden voorlopig aangehouden tot het onderzoek volledig was afgerond. Van hun straffen of vervolging kunnen we niks terug vinden, alle gerechtelijke archieven gingen verloren bij de zware brand in het justitiepaleis.

Bronnen:
Het Handelsblad 21 05 1913
Vooruit 05 09 1913
Het Volk 07 09 1913