Keramiek

Keramiek heeft bijgedragen tot het uitzonderlijke succes van de Engelse afdeling in Brussel in 1910; Het was hetzelfde in Gent.
Een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren, een vrolijke presentatie van de producten, hun bewonderenswaardige techniek, de artistieke waarde van veel van de tentoonstellingen en de harmonieuze algemene opstelling gaven de dubbele galerij van keramiek een even briljant uiterlijk als het  indrukwekkend was.
Het aardewerk in jaspis, genaamd “Adams Pottery” was versierd met onderwerpen in wit reliëf op een gekleurde achtergrond, meestal blauw, soms groen of zwart; dezelfde firma, W. Adams en Co. uit Staffordshire, imiteerde de zwarte basaltvazen ​​die de Egyptenaren produceerden ten tijde van de farao’s.
De aardewerkserie van The Ashby-pottenbakkersgilde uit Woodville omvatte onder meer schitterende flambé-rode tinten; het is echt aardewerk van de kunst, met de hand gemaakt volgens de oude methoden.
Het porselein van Crown Staffordshire toont een opmerkelijke verzameling producten na de types van het oude Worcester (1751-1847), Cheslaes, Swanseas, Lowestofts.

De Koninklijke Potterijen van Doultou Lambeth en Bussbun vertoonden zout geglazuurd steengoed, versierd in klei en gebakken op open vuur, evenals diensten en vazen ​​ingericht door Raby; een grote centrale vitrine bevatte prachtige specimen van ontwerpen en kleuren van de beroemde vlammende rode vazen; geen enkele serie bood zo’n kleurbereik; de glans en intensiteit van de kleuring waren echt bewonderenswaardig.
De producten van de firma Bernard Moore presenteerden het hele scala van de heetste kleuren, faience blue van Perzië, bloed van rundvlees, fluweel van perzik, boon, rode flambé, met veranderende glazuren, met metalen reflecties.
Onder de “Ruskin” -potterijen waren er unieke exemplaren van zeldzame schoonheid, zonder enige zoektocht naar imitatie; de firma W. Howson Taylor krijgt zijn formulieren op het stuur van de pottenbakker; zijn preoccupatie is de rijkdom van de kleur als zijn delicatesse. “Flambés” zijn allemaal unieke stukken gekookt bij hoge temperaturen.
De producten van Wegdwood en C ° hebben een versiering op basis van mazarin-blauw die vakkundig trouwde met een gouden decoratie die werd geaccentueerd door de schoonheid van het deeg als de glans van de vernis.