Het ministerieel bezoek voor het Koloniaal Paleis

Op 28 oktober brachten de ministers van arbeid en nijverheid, Hubert en de minister van koloniën, Renkin een bezoek aan de terreinen van de wereldtentoonstelling, met hun gevolg.  Aangekomen in Gent Sint-Pieters werden ze opgewacht door Jean de Hemptinne, E. Braun en  G. Cooreman.

Jean de Hemptinne ontving de ministers in zijn buitenverblijf voor een  feestmaal, onderde aanwezigen waren Paul en Maurice de Smet-de Naeyer, J. Casier, E. Coppieters, en H. Boddaert.

Om 15 uur begaven de heren zich naar het Koloniaal Paleis, waar ze werden ontvangen door de kunstschilders Mathieu en Bastien, die in naam van de regering, een panorama van Congo hadden vervaardigd. Zij waren de eerste bezoekers in deze streng verboden ruimte van het paviljoen, dat ook als hun heiligdom bekend stond. Beide kunstschilders hebben 52 dagen in Congo verbleven om een studie en schetsen te maken voor hun opdracht. Het was juist een jaar geleden dat ze terug in België waren en op 27 augustus waren ze aan het panorama begonnen. Het panorama doek is 113 meter lang en 14 meter hoog.

Het reuzendoek zal een beknopte geschiedenis weergeven van de Congo:  ” Van de Slavernij tot de Beschaving”. het werk is reeds betrekkelijk gevorderd en sommige delen al volledig afgewerkt. De taferelen zijn zo treffend, dat  minister van Koloniën, Raskin, die om rondreis door Congo maakte, gemakkelijk de plaatsen herkende waar hij geweest was. Men verzekerd nu reeds dat  het Panorama van Congo, met een viertal diorama’s, die de bevolking en de fauna en flora in beeld brengt, een echte ” clou” gat zijn en duizenden  bezoekers zal trekken.

Na hun bezoek bij de schilders Mathieu en Bastien, wandelden de bezoekers de Natiënlaan door, om zich naar het Feest- en Hofbouwpaleis te begeven. De bezoekers waren zeer onder de indruk en hun bewondering was gewekt. Met de trein van 17 u 10 vertrokken de ministers en hun gevolg terug richting Brussel.

Bronnen :

Gazette van Gent

Gand Exposition

Briefwisseling WT13