Het lichtpaleis

In 1894 werd dat voor de eerste keer dat de organisatoren van de tweede wereldtentoonstelling in Antwerpen, met het idee kwamen van de elektrotechnische industrie, een gesloten gebied, waar het zou kunnen ontwikkelen ingediend, in deze ideale setting, de schoonheid en de kwaliteiten van haar producten. Ondanks dat  dit voorstel,zeer positief ontvangen werd, door de te  late presentatie werd om redenen van materiële aard niet gerealiseerd.
Maar dit idee van het transformeren van de elektriciteit compartiment in een echte “Enlightenment Center” werd gehouden ter gelegenheid van de World Expo in Gent. De auteur, M. Mourlon, presenteerde het in januari 1912 aan het Uitvoerend Comité, dat het zonder aarzeling accepteerde.
De Electricity Group Comité heeft besloten in een vergadering van 18 september 1912 onder voorzitterschap van Baron Empain officieel sponsoren Mourlon project en maak de Lights Palace een centrum van attractie. Het eerste idee van dit paleis, ontwikkeld en aangevuld door de toevoeging van een bloemen decoratieve deel en een verlichte fontein, leek zo blij dat het organiserende comité onmiddellijk werd gevormd. Het bestond uit MM. Charles Mourlon, president; Vital Françoisse, Léon Gérard en Jules Kessel, ondervoorzitters; Louis Mettewie, secretaris; Fernand Van de Wiele, penningmeester; Philippe Bede,  leden, Lambion Emile Closset Augustus Danthine Henry Dehousse Trophime Delville, Auguste Demblon, D. Robert Goldschmidt, Greyson Defuisseaux-Alexandre Grosjean, Maurice Lambert, Albert Lambot, Edmond Leclercq Henri Pieper, Edward Rouvroy Maurice Worker Charles Van der Stuyft, Eugene Van Meerbecke, Emile Vincent en E. Uytborck.

De Chambre Syndicale des électriciens belges zorgden voor de organisatie en het beheer van het paleis.
Het Exhibition Executive Committee ging uit van alle kosten van verlichting en indeling van de gebouwen; hij stelde de gemeenschap een enorme en schitterende zaal van 2400 vierkante meter oppervlak ter beschikking. Deze prachtig gelegen kamer leunde tegen de galerij met machines waarmee hij communiceerde; de hoofdgevel liep langs de Natiënlaan
Bij de ontwikkeling van het project en de uitvoering ervan, de initiatiefnemer van de lichten van het paleis gevonden binnen de Chambre Syndicale elektriciens en in de gemeenschap commissie, een waardevolle samenwerking en in het bijzonder de heer Mettewie, de toegewijde secretaris van Group V.
In een circulaire van 28 september 1912 heeft de Commissie, na de presentatie van het project, een beroep op de Belgische elektriciteitsmarkt om samen te werken in dit nieuwe project.
Dit beroep werd gehoord; de grootste Belgische elektriciteitsbedrijven namen deel aan de gemeenschapstentoonstelling; de inspanningen van de organisatoren werden met succes bekroond. In de unanieme mening, Lights Palace was een van de grootste attracties van de Exposition Universelle in Gent.
Een van de belangrijkste organen van de pers in Gent gaf een zeer happy beschrijving: “het bijna onmogelijk zou zijn, schreef het publiek goed in zijn nummer van 17 juni 1913, om zelfs bij benadering een idee van het feeërieke die deze briljante compartiment geven.
Bezoekers worden verblind, zonder te allen tijde via de gelukkigste combinatie van kleuren en tinten, kunnen ze moe oog hebben. Alles wat de meest sprankelende sterren hebben bereikt, wordt hier in onbeschrijfelijke proporties overschreden. Het is een show die, letterlijk, de tranen van bewondering voor iedereen schreeuwt.

De inrichting van het  Lichtpaleis werd met veel smaak uitgevoerd door de leden van het Belgian Electric Industry Collective, in samenwerking met de architect van het collectief, de heer Emile De Nève.
In het midden, een lichtgevende fontein, uitgevoerd in samenwerking door de heer Dupont voor het sculpturale deel en door de firma Rouvroy van Gent voor het elektrische gedeelte, toonde de wonderen die kunnen worden bereikt door middel van elektriciteit.
 
e contouren van de hal, de fonteinen en de watervallen werden verlicht door middel van gekleurde lampen met een feeëriek effect. Hoewel het onder normale omstandigheden al zo moeilijk is om elektrische installaties te beschermen tegen de gevolgen van vocht, is er geen angst voor volledige uitval, in het hoofdbekken, elektrische lampen die licht vanaf de bodem van de kamer projecteren. bekken en geeft het water veelkleurige reflecties. Het plafond van het paleis was bezaaid met kleine lampen in slingers die de bewegingen  volgden. Op de kruispunten werden lichtere punten verkregen door middel van halfmatte lampen van 300 kaarsen.
De contouren van de tribunes werden getrokken door kleine lampen. Prachtige decoratieve motieven met de attributen van elektriciteit en grote kandelaars met  kralen voltooiden de decoraties.
We kunnen hier niet een volledige studie van alle groepen elektriciteit in het Lichtpaleis benaderen; maar als een herdenking van deze mooie demonstratie van de Belgische elektriciteitsindustrie, is het goed om de bedrijven die hebben deelgenomen te vermelden.

Op de eerste plaats, moeten we de naam van de belangrijkste en tegelijkertijd het meest complete en meest opmerkelijk voor de diversiteit van producten, met de enorme inspanning geleverd voor de bestrijding met succes tegen buitenlandse concurrentie in alle takken van de elektrische industrie: elektrische werkplaats van Charleroi. Bell telefoon productie C °; De Antwerpse telefoon- en elektrotechnische werken; De Unie des exploations électriques; het particuliere telefoonbedrijf; Energy-Car Corporation (voorheen Braun en Tudor); Henri Dehousse en Co .; Praktijkschool voor draadloze telegrafie in Laken; Belgische elektriciteits-, verlichtings- en aandrijfcentrale; Frans-Belgische naamloze vennootschap voor elektriciteitstoepassingen; Anonieme Tudor-accu’s; Industrieel bedrijf van accumulatoren; de Northern Power Station; Naamloze vennootschap van koper- en zinkinstallaties van Luik; Naamloze vennootschap Tramway Union; Voormalige defuisseaux-fabrieken; Belgisch bedrijf voor de productie van elektrische kabels en draden; Gemeenschap van Belgische elektriciens; Electric Society J. de Paifve en Olivier; John Cockerill Society; Charles Vanderstuyft & Co .; Edouard Rouvroy (Gent).
In de nomenclatuur van de belangrijkste exponenten van het Lichtpaleis, de heer De Neve, een jonge talentvolle architect aan wie wij de plannen van dit paleis te danken.
Hij schetste de verschillende projecten en legde de  ingediende tekeningen voor  aan het Uitvoerend Comité van de Gentse Wereldtentoonstelling voor het Lichtpaleis ingediende , zoals het werd goedgekeurd en naar bezoekers ontzag.
In het paleis, gebouwd door Mr. Emile Dupont, aannemer, maakten de bezoekers contact met de wonderen van elektriciteit; ze konden de geboekte vooruitgang en de aanzienlijke inspanningen van Belgische ingenieurs en industriëlen zien.
Deze buitengewone ontwikkeling is te danken aan de prachtige uitvinding van onze landgenoot Gram, van wie bekend is, begon zijn werk in 1867 met de uitvinding van wisselstroom in machines. In 1869 ontwierp hij zijn DC-machine en bouwde in 1872 zijn industriële dynamo.

Het is vanaf deze tijd dat we in staat zijn geweest om deze wonderen te realiseren die verbaasd zijn, verbazen en nog meer verbazen, dankzij wat de toekomst in petto heeft voor iedereen die geïnteresseerd is in de meervoudige toepassingen van elektriciteit.
Laten we ook niet vergeten dat de uitvindingen van de telefonie en de militaire telegrafie te wijten aan officieren van het Belgische leger, MM. Waffelaer, Renard, Nothomb en Tollen zijn in alle landen geadopteerd.
Wat de eigenlijke telefoon- en telegraafindustrie in België betreft, vertegenwoordigd door de grote vestigingen achtereenvolgens gevestigd in Brussel en Antwerpen, geen enkel ander land heeft het een grotere uitbreiding gegeven, zoals we hebben gezien bij een bezoek aan Gent enkele van deze belangrijke installaties van het Lichtpaleis.
Ten slotte is  België het startpunt van dit gelukkige initiatief, aangemoedigd door een zeer hoge en krachtige interventie, gezien deze immense ontwikkeling van telegrafie en draadloze telefonie, die het gevolg was van opmerkelijke faciliteiten gecreëerd door onze geleerde landgenoot Dr. Robert Goldschmidt.
Het is niet overdreven om te beweren dat België de bakermat was van de elektrotechnische industrie en enkele van die grote uitvindingen die de verbazing wekte en de bewondering van wetenschappers en industriëlen opwekten.
Bovendien staat het niet alleen op elektrisch gebied dat de Belgische industrie van mechanische beperkingen een prominente plaats inneemt; het levert geen enkel land op voor de vervaardiging van de belangrijkste motoren van alle systemen. Als zodanig proclameerden de aangrenzende machinekamer van het Palais du Congo en de Hal van de spoorwegen de perfectie van de gereedschappen en de voltooiing van grote bouwwerkplaatsen, zoals het Societé Anonyme van de voormalige ateliers Van de  Kerchove en de firma Cards uit Gent. Het kader van dit Gouden Boek verbiedt ons om in detail de imposante motoren voor te stellen waarvoor de prachtige menigte van bezoekers stopt; maar we zijn verheugd om luidkeels de manifestatie van hoge industriële macht te verkondigen die België in de Hall of Machines heeft verleend.