Galerij van de mode

En hier is eindelijk “het hoogtepunt” van het Palace of Luxury Industries; de groep garens en stoffen en kledingstukken die, met zijn prachtige vitrines, artistieke diorama’s en oogverblindende en heldere verlichting, de bezoeker naar een kunstmatige en uiterst elegante wereld bracht, in deze wereld waar de gloeilamp elektrisch is, waarvoor de bloemen alleen in prijzige vazen ​​groeien, waarbij de vrouwen luxe voorwerpen zijn die de mobiele etalage van de auto alleen laten.
Overweeg echter de ernstige kant van deze industrieën; het is niet het minst interessant. De textielindustrie, aldus een uitstekende kennisgeving, die in de Franse catalogus het voorwoord was van de draden en stoffen, bezit in Frankrijk een overwegende plaats door het aantal arbeiders en werknemers dat zij inneemt . 
De katoen-, linnen-, jute-, wol- en zijde-industrie bevindt zich in het noorden, in Lille, Roubaix, Tourcoing, Amiens, Reims, in de Vogezen, in Normandië, in de regio Lyon en Saint -Etienne. Niets kan een beter idee geven van het belang van een industrie dan haar vermogen om haar producten naar het buitenland te exporteren; en vanuit dit oogpunt staat de textielindustrie voorop.
Het spinnen en weven van vlas en hennep is ook belangrijk in Frankrijk en draagt ​​in grote mate bij aan de welvaart van de noordelijke industriële regio.

De wolindustrie dateert uit de eerste eeuwen en heeft altijd een opwaartse mars gevolgd, ondanks enkele periodes van crisis veroorzaakt door de eisen van de mode.
De zijde-industrie verscheen in Frankrijk onder Louis XI, tegen het einde van de 15e eeuw, in de buurt van Tours; maar in de zestiende eeuw werd deze industrie snel geboren en ontwikkeld in de regio Lyon, waar het een wereldwijde reputatie heeft verworven.
Met Saint-Etienne voor de productie van linten, met de Parijse markt, met Lyon vanwege zijn stoffen die zo rijk zijn aan dessins en kleuren, blijft Frankrijk onbetwistbaar vooroplopen in landen die zijde produceren.
Naast de garen – en stoffengroep, vertegenwoordigd door de meest beruchte producenten in de zojuist genoemde regio’s, bevond zich de kledinggroep, die zeker in de voorhoede van de Franse afdeling stond.
Het bezet een oppervlak van meer dan. 4.000 vierkante meter en omvat naaien, kledingindustrie, kant, borduurwerk, pels en accessoires van de kleding.
Maar hier, bij het kraken van fluwelen deuren, een sprookjesachtige en heldere visie. In het centrum, als geïsoleerd in het midden van een tempel, presenteerde de couture-gemeenschap in Parijs in vier scènes van opperste elegantie een glinsterende reeks prachtige toiletten, een decor dat opnieuw de universele roem van elegantie bevestigde, van “chic”, wat het voorrecht van Parijs is.

En welke kunst van enscenering, welke zorg voor harmonie van tonen, decoraties, had de weergave van deze voorgezeten. Op wasmannequins van ideale verhoudingen, met roze vlees, lachende lippen, schaduwrijke ogen; lange wimpers, ze drapeerden zich ideaal, terwijl de echte tapijten, het meubilair van stijl, de beelden van de prijs ze deze luxueuze en rijke salon samenstelden waar ze het best de pracht van hun tonen, de fluweelzachte en de hun uiterlijk.
Alle industrieën verbonden met de accessoires van de kleding van de man, de vrouw en het kind, waren vertegenwoordigd in de klasse van de verschillende industrieën van het kledingstuk, van de hoeden tot de elegante schoen, van het klassieke shirt tot de beste lingerie.
Het lichtste ondergoed, de meest verfijnde trousseau, de te raken bloem om het kunstmatig te geloven, het laatste genre van korsetten, het artistieke bereik, de lichte paraplu, de luxe kousen, de das glinsterende, zachte stoffen en sportieve breisels, handschoenen en bretels, alles wat dienstbaar is en alles wat prettig is in de kledij, waren in deze klasse vertegenwoordigd. Elk soort industrie had de ramen ervan gegroepeerd, de luxe industrieën als die van de grote productie.

De warenhuizen hadden een uitzonderlijk indrukwekkende demonstratie gemaakt en behalve hun individuele vitrine hadden ze allemaal een diorama georganiseerd met een achttiende-eeuwse scène, van die dappere, lichte, verleidelijke, frivole en kostbare eeuw die, beter dan wie ook, kon om de industrie van dit mooie vrouwelijke “niets” een wonderlijk adequate atmosfeer te geven.
Elf diorama’s volgden elkaar op als een opeenvolging van foto’s gepresenteerd in passende lijsten en badend in een zacht licht, afkomstig van een onzichtbare bron, die hen de verlichting van het leven gaf.
Geen bezoeker die lang voor hen bleef hangen en verbaasd was over de kunst van dit alles.
Deze diorama’s waren:
Een werkplaats van plumassiers-panachiers in de achttiende eeuw, uitgevoerd door de Chambre Syndicale des Traders in ruwe veren.

“J’en accepte l’heureux présage”,een foto van Moreau de Jonge, gereproduceerd door de galerijen van Lafayette;
“L’espièglerie gourmandée”, in de achttiende eeuw, reproductie uitgevoerd door de warenhuizen Bon Marché;
“Camargo”,van Lancret, een reproductie waarin het talent van de heer A. Violet van Parijs werd bevestigd;
“Latoilette”, diorama uitgevoerd naar Baudouin, door de korsetindustrieën;
“Confidences”, volgens Etcheverry, door het Collquet van Sequins Manufacturers;
“L’essai des pantoufles,” naar Mallet, diorama vanwege de groep van de schoen;
“Le choix du trousseau,” door de warenhuizen van Couvre;
“Fête masquée à Venise ” in de achttiende eeuw, met de nadruk op de kunst van Mr. Imans uit Parijs;
“Madame Mole Raymond”, een diorama die met verbazingwekkende getrouwheid het beroemde schilderij van Madame Vige-Lebrun reproduceert en die het Collectief van vrouwelijke hoedenmakers, die het hadden uitgevoerd, eerde; 
En een “Magasin de Fleurs et Plumes pour modes à Paris“, door de industrieën van bloemen en veren.
De heer Maurice Leloir, de aardige en vooraanstaande verzamelaar, had dit prestigieuze ensemble zo vriendelijk gemaakt door zijn verzameling antieke korsetten in een tentoonstelling te lenen.
 Dit was het verhaal van het korset, vooral in de 17e en 18e eeuw. Er waren immense en uiterst kleine, sommige gemaakt voor de stijve majesteit van de gepoederde marquises, de anderen voor de vrijheid van de mode van de revolutie, die geen andere missie hebben dan een lichte, delicate ondersteuning te zijn voor nauwelijks merkbaar.