f·3 internationaal congres voor redding en openbare hulpdiensten

f·3 het XXIIIde internationaal congres voor redding en openbare hulpdiensten
Van 13 tot 18 augustus 1913 had het 23 Internationaal Congres voor Redding en Openbare Hulpdiensten plaats. Een duizendtal redders, geneesheren en brancardiers, a﬎omstig uit vierentwintig landen, namen eraan deel.
Op 16 augustus hadden in het zwembad Strop wedstrijden voor reddingsoefeningen plaats, waarvoor de prijzen onder andere geschonken werden door de Koning, de Prins de Ligne, als voorzitter van het Belgische Rode Kruis, en de Minister van Defensie en Zeewezen.
Het hospitaalschip Notre Dame de la Mer, varende onder de vlag van het Rode Kruis, lag in de haven aangemeerd en kon door belangstellenden gratis bezocht worden. Het publiek kon ook een voordracht bijwonen [13].
De overkoepelende bond voor redders en hulpverleners uit Bretagne boden aan de Belgische vorsten een gedenkpenning aan.

 

 

 

 

 

 

 

a De medaille is concaaf uitgewerkt en toont het gekroonde wapenschild van Bretagne dat gehouden wordt door twee staande windhonden, dat alles onder een baldakijn die langs beide zijden omhoog gestrikt is, met bovenaan een koningskroon en met onder het schild op een banderol POTIUS MORI QUAM FOEDARI ; links onderaan het gordijn van het baldakijn EMILE ROYER SC: en rondom langs de geprofileerde rand, bovenaan PIETAS CARITAS VIRTVS en onderaan IN VIRTVTE SALVS
r Centraal ingegraveerd, À LL. MM. | LE ROI ET LA REINE | DES BELGES | H.PATRONS | DU CONGRÈS DE SAUVETAGE | GAND _ I9I3 ; daarboven rondom CARITATE ET SANGUINE TERRA MARIQUE PER UNDAS ET IGNES en rondom, tussen een parelcirkel en de geprofileerde buitenrand, bovenaan ḥ HOSPITALIERS-SAUVETEURS RETONS ḥ en onderaan SOCIÉTÉ RÉGIONALE LIBRE COMPRENANT LES CINQ DÉPARTEMENTS DE BRETAGNE FONDÉE A RENNES EN
1873 PAR H. NADAULT DE BUFFON
Technische kenmerken: rond – brons – n 68,2 mm – op de rand zijn het muntmeesterteken
AD & C en BRONZE ingeslagen.
Medailleur : Émile Royer.
Atelier : A. Duseaux & Compagnie.
[13] Gazette van Gent dd° 6 en 13 augustus 1913.