Eregalerij en het paleis van Luxe Industrieën

De hoofdingang van de Franse afdeling bevond zich op de Cour d’Honneur; het gaf toegang tot een lange galerij in het centrum waarvan de Ere Salon centraal werd geplaatst. Opgericht onder de persoonlijke inspiratie van MM. Pierre Marraud en Charles Fegrand, het was een schitterende evocatie van de prachtige periode van de achttiende eeuw; zijn verleidelijke kunst verscheen, te midden van de meubel- en meubelindustrie die hem omringde, als de typische les van een genade zonder moraliteiten en een rijkdom zonder vertoon; zijn gelukkige proporties en de rijkdom van zijn meubels deden wonderbaarlijk denken aan een van de meest weelderige tijdperken van de Franse kunst.
De decoratieve elementen zijn geïnspireerd op het werk van Robert Cotte, student en zwager van Mansart, rentmeester van de gebouwen onder Lodewijk XIV.
Deze weelderige architectuur vereiste adequaat meubilair; met zijn gebruikelijke welwillendheid machtigde de heer Bérard, staatssecretaris voor Schone Kunsten, de nationale meubelwinkel om alle noodzakelijke elementen te verstrekken.
Bij de ingang van de salon, hangen twee grote wandtapijten van de serie van de Geschiedenis van de Koning, vervaardigd in de Manufacture des Gobelins in de achttiende eeuw, op de tekeningen van Lebrun en Van der Meulen; één vertegenwoordigt de slag om Brugge; de andere, de zetel van Douai.
Binnen de salon, vier wandtapijten van dezelfde periode, die de seizoenen en de elementen vertegenwoordigen, volgens de tekeningen van Claude Audran en Louis van Bologna, kwamen ook van de Gobelins.
 D muurversiering werd voltooid door twee prachtige wandtapijten gemaakt door de gebroeders Coypel voor de Don Quixote Story-serie. Het grote tapijt van de salon was een uniek stuk, uitgevoerd in de Savonnerie workshops, in opdracht van Louis XIV, voor de Louvre Gallery; de colonnades die als vestibule in de Salon d’Honneur werden gebruikt, waren versierd met vazen ​​van grote waarde uit de Manufacture Nationale de Sèvres.
 et meubilair, tafel, stoelen, fauteuils, voetstuk tafels, snuisterijen, allemaal harmonieus geharmoniseerd met de weelderige omgeving van dit appartement; alles was genade, rijkdom, harmonie, waardig in elk opzicht van de Franse smaak.