Engels Indië

De Engelse Indiërs waren vertegenwoordigd in Gent door het mooie India Paviljoen, gelegen aan de ingang van de Avenue des Nations, bijna aan de monding ervan in de Avenue du Belvedere.  Aan het begin van de tentoonstelling door brand getroffen, het werd met verbazingwekkende snelheid herbouwd, en het kan gezegd worden dat dit ongelukkige feit er maar één gevolg voor had: om te zien dat het de toestroom van bezoekers verhoogt.
Zijn vooraanstaande commissaris-eigenaar was de heer F. J. Bhumgara, wiens huizen in Londen en India zijn, in Bombay, Madras, Kasmira en Amristar.
In het paviljoen werden handgeweven tapijten en tapijten in de wijk Kashmiri bewonderd, prachtig in design en kleur, handgeschilderde gordijnen op basis van modellen gekopieerd van de oude tempels en tombes en bewonderenswaardige gordijnen in prachtige tinten, borduurwerk in stof, pluche, satijn, uitgevoerd in Madras en Agra. Sommigen, in zijde en goud met oosterse ontwerpen van grote originaliteit, waren echt opmerkelijk.
De bewondering van de bezoekers was nog steeds verbonden aan gebeeldhouwde teakhouten schermen, gebeeldhouwde tafels in palissanderhout met zeer fijne inleg en uiteindelijk gebeeldhouwde dozen van sandelhout, ingelegd met zilver en versierd met gesneden ivoren filigraan.
Dit interessante en kokette paviljoen zal zeker hebben bijgedragen aan het bekendmaken van de prachtige inheemse werken die in India zijn volbracht, maar waarvan we nog niet alle kunst en interesse kennen.