Diorama Militaire

In de kazerne van de Federale polite, vroeger de rijkswachtkazerne, in de Groendreef hangt een doek uit het Dioarama Militaire, van het militaire paviljoen van België. Het is het vierde uit de reeks van 5 enorme historische taferelen uit de militaire geschiedenis van Gent en stelt de inname van Gent voor door de Franse koning Lodewijl XIV op 5 juli 1708 voor. Het werk is van de Gentse schilder Jules Gondry (1860 – 1922) Biografie op Gandavum²
Het werk hangt centraal in de marmeren zaal. De art-decozaal diende oorspronkelijk als directiegebouw van de Filatures et Tissages Réunis.

Paragraaf uit Gandavum² : Rest ons nog de vraag wat het lot was van de vier andere historiestukken? M. Van Wesemael (onwetend dat één werk bewaard is gebleven) noteert hierover Ghendtsche Tydinghen, 1978 nr. 2: 89): Na de sloping van de tentoonstelling werden ze opgerold en ergens in de Academie voor Sch. K. weggestopt. In het begin van de jaren ’30 herinnerde de directeur van de school Martelaarslaan -toenmaals bekend als Kuldersschool-, de heer Raymond Hageman zich het bestaan van de schilderijen. Zijn aangetrouwde neef Henri Thiery [-], die tekenleraar was zorgde ervoor dat zeker 2, wellicht 3, van die panorama’s een lijst kregen en opgehangen werden in het trappenhuis van de school en in een der klaslokalen. Hoelang ze daar verbleven hebben? moet u mij niet vragen. Akkoord, Gondry schiep geen meesterwerken, dat was trouwens niet gevraagd. Nochtans waren ze merkwaardig genoeg om niet vernietigd te worden.

De vraag die iedereen stelt, hoe kwam dit schilderij hier terecht?
De directeur van de weverij was Emile Coppieters die ook een van de directeurs-generaal van de expo was.
Het weverij complex is na de tweede wereldoorlog verbouwd tot politiekazerne.