dienstgebouwen

Deze administratieve gebouwen lagen haaks op Het Erehof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links, tussen de Belgische en de Engelse Sectie stonden aan de spoorwegkant De Conciërge woning( plannen) en uitkijkend op het Ros beiaard het bureau van het Uitvoerend Comité ( plannen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechts, tussen de Belgische en de Franse sectie stonden opeenvolgend het Politiebureau, met post, telefoon en telegraaf  in een gebouw( plannen). Daarnaast het gebouw van de brandweer en het Rode kruisen bank in een gebouw  (plannen). In de hoek lag de handelsbeurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bureaus waren ontworpen door Van de Voorde en waren geïnspireerd door de Engelse vernieuwers zoals Webb, Shaw en Voysey. De gebouwen hadden vlakke muren en horizontale rijen vensters met weinig ornamenten. Van de Voorde speelde hierbij met verschillende dakvormen op verschillende hoogtes. De daken waren met schaliën bedekt en er waren verschillende gekleurde vensters.

Om het homogene beeld van het Erehof niet te doorbreken stonden deze gebouwen haaks op de Erelaan ter hoogte van het Ros Beiaard.

De enige beelden bestaande van de dienstgebouwen zijn van het Bureel uitvoerend comitee , de post telegraaf en telefoon en de congiergewoning en ook nog enkele extra plannen