De koninklijke trein

De koninklijke trein van Leopold II en Albert I

De eerste koninklijke trein bestaat uit drie speciaal gebouwde rijtuigen, al dan niet aangevuld met andere rijtuigen die dienst deden voor de meest diverse doeleinden, zoals het vervoer van koetsen en paarden. Deze rijtuigen waren van hout en in de bruine livrei van de Belgische staatsspoorwegen.

De koninklijke berline


 De koninklijke berline, of het salon- en slaaprijtuig, werd in Frankrijk gebouwd door de Compagnie Générale de Construction in Saint-Denis. De Compagnie Internationale des Wagons-Lits kreeg, wegens haar ervaring met het bouwen van luxueuze berlines, de opdracht om dit project op te volgen voor de Staatsspoorwegen. Het rijtuig werd in dienst genomen in 1901.

Het bestaat uit een luxueus privésalon, een slaapcoupé met badkamer voor de koning, vier coupés met ligplaatsen voor zijn begeleiders, een dienstruimte en een verwarmingslokaal. Zijgangen lopen vanaf de eindbalkons tot aan het centraal gelegen salon dat op beide uiteinden rechtstreekse buitendeuren heeft. De koning had vanuit zijn vertrekken rechtstreeks toegang tot het salon. De gangen en de zit- en slaapvertrekken zijn opgeluisterd met versieringen en ornamenten in art-nouveaustijl, terwijl het salon is ingericht in Lodewijk XVI-stijl.

In het salon zijn de meubels en de wanden vervaardigd uit gepolijst mahoniehout. Het plafond is bekleed met schilderingen op doek die bloemmotieven, medaillonlandschappen en allegorische figuren afbeelden. Het plafond wordt verlicht door vergulde bronzen lichtkronen met lampenkappen van Venetiaans glas. De gordijnen zijn zachtgroen, net als het fluweel van de fauteuils dat versierd is met gestileerde bladmotieven. Spiegels met geslepen randen vergroten het ruimtegevoel.

Links: De slaapcoupé van de koning                             Rechts : Het salon

Het conferentie- en eetzaalrijtuig 

  Het conferentie- en eetzaalrijtuig bestaat uit een grote eet- en conferentiezaal, een dienstlokaal, een kleine badkamer en een WC. Het werd in dienst genomen in 1905 en werd ook in Frankrijk gebouwd.

Het interieur is in Lodewijk XVI-stijl. De meubels en wandbekleding zijn vervaardigd uit gepolijst honiehout en afgewerkt met verguld bronzen beslag en parelmoer. De stoelen zijn met leer overtrokken en kregen, samen met de vier kastjes, een medaillon met het monogram ‘A’, dat verwijst naar koning Albert I. De grote commodekast heeft een marmeren tafelblad en is versierd met ruitvormig inlegwerk uit ebben- en palmhout. Het plafond is versierd met schilderingen op doek, waarop allegorische afbeeldingen met betrekking tot tafelgeneugten staan. Het geheel is rijkelijk afgewerkt met spiegels, gordijnen en kandelaars van verguld brons.

Links : De grote eet- en conferentiezaal                         Rechts : Detail van de plafondschildering

Het salon- en eetzaalrijtuig


 Het salon- en eetzaalrijtuig bestaat uit een luxueus salon en een kleine eetkamer die de volledige breedte van het rijtuig in beslag nemen. Ze zijn rechtstreeks met elkaar verbonden. Naast de eetzaal bevinden zich de bergplaats en de keuken, die via een zijgang in verbinding staan met het eindbalkon. Op het andere uiteinde van het rijtuig bevinden zich een WC en vestiaire, die via een midden gang te bereiken zijn vanuit het salon. Die midden gang leidt verder naar het eindbalkon. Het rijtuig werd gebouwd in België en kwam in 1912 in dienst. Het interieur van het salon is in art deco-stijl; dat van de eetzaal in Lodewijk XV-stijl. In bijna het gehele rijtuig is vast tapijt gelegd. De meubels in de eetzaal zijn van massief eikenhout. De stoelen hebben een rieten zitting en de hoektafels een marmeren blad. De meubels in het salon hebben een inlegwerkversiering met verschillende houtsoorten, ivoor, parelmoer, enz. De zetels zijn met gelijnde doek overtrokken. De plafonds van beide ruimtes zijn versierd met schilderingen op doek. Het geheel is afgewerkt met gordijnen, verluchtingsrozetten, radiatorschermen en verlichtingsarmaturen van verguld brons.

Links : Zicht vanuit het salon op de eetzaal                     Rechts : De eetzaal

 
Bron en foto’s : Trainworld