paleis schone kunsten

Beschrijving

1 grondplan
Het paleis voor schone kunsten was door de galerij van de fotografie, gelegen achter het Perzisch paviljoen, verbonden met het paleis van de Architectuur.
De hoofdingang was half cirkelvormig met een galerij en gaf uit op een hal omgeven door zuilen, alleenstaand of per twee, geplaatst op een balkvormig basement. De andere ruimten waren geometrisch zonder veel fantasie rechthoekig gerangschikt. De hoekpaviljoenen van de galerij deden dienst als secretariaat voor de Belgische (links) en voor de Franse schone kunsten ( rechts).

2 Opstand
De halfcirkelvormige galerij was recht afgedekt en werd gesteund door gekoppelde zuilen die met dezelfde versieringselementen, medaillon en guirlande, werden opgesmukt. De fries van het entablement werd sober ingevuld. De attiek was als borstwering opgevat en werd bekroond door siervazen en twee motieven identiek aan de bekroning van de koepel van de hoofdingang. De toren was koepelvormig afgedekt en bekroond door een siervaas. Op de hoeken van het koepeldak zaten ovalen ramen waarrond guirlandes. Aan weerszijden van de ingang werd de gevel geritmeerd door vlakke panelen.