Canada

Terwijl de Argentijnse tentoonstelling voornamelijk gericht was op de man van de studies, was de Canadese deelname ontworpen om de geest van het publiek te raken. Het was feitelijk bewijs dat Canada  in alle opzichten door de overvloed van de natuurlijke hulpbronnen, met de vruchtbaarheid van de bodem, het heerlijke klimaat, zijn meerdere resources, een prachtig land is. Te  einde, het Commissariaat-generaal, de heer Hutchinson, een meester in het veld, en zijn collega’s gebruikten zeer vakkundig de meest praktische manieren, aantrekkelijk bij het uitvoeren van hun taak, de concurrentie van de wetenschap en van kunst.
Een groot paleis met een oppervlakte van vijftigduizend vierkante meter, een mengeling van renaissance- en Grieks-moderne architectuur, werd gedomineerd door een majestueuze koepel van 40 meter hoog die een zeer artistieke centrale portiek omsloot. De vele secties binnenin waren een streling voor het oog; geanimeerde diorama’s waar elektriciteit zijn magische rol  in speelde, decoratieve friezen, reliëfs, installaties die werden gezien, geen monsters, maar echte en natuurlijke producten, bereid met veel  smaak, bekend gemaakt voor het publiek om moeiteloos de schoonheid en de goedheid van fruitboomgaarden, de overvloed aan producten van de landbouw en de perfectie van de gebruikte instrumenten, het bestaan ​​van uitgestrekte bossen met een ontelbaar fauna, de verscheidenheid van ertsen en edele metalen gewonnen uit de mijnen, en het belang van water, meren en rivieren die de mooiste soorten vis te leren kennen,  hebben sterk bijgedragen aan het succes van veel bedrijven.
De Canadese tentoonstelling was daarom zowel nuttig voor het land en gemarkeerd en informatief voor de bezoeker. In de centrale hal stonden ramen vol met specimen van de mineralen van het land; errond  galerjen waar alle verleiding van zijn diorama’s en de rijkdom van landbouwproducten werden getoond: vruchten prachtige, grote appels, alsof ze geschilderd zijn, bewonderenswaardige peren, perziken, kersen, druiven, zo vers als ze de dag ervoor waren geplukt, alles gepresenteerd in elegante manden, geplaatst op een kunstgrasveld.
Canada bewees de vruchtbaarheid van zijn bodem door monsters van tarwe, haver, gerst, boekweit, rogge, maïs. Er waren nog steeds zaden van alle soorten, ingeblikte groenten en fruit, ahornsiroop, honing. In hun kielzog werden de meest recente cultuurinstrumenten gebruikt in het land, instrumenten die naar verluidt ter beschikking van de kolonist werden gesteld.
Maar de aandacht van de bezoekers werd gevangen door een groot diorama van het landbouwleven in het westen van Canada. Deze regio was, zoals we weten, het vruchtbaarst in wonderen; waar enkele jaren eerder alleen maar onontgonnen land was, breidde de immense korenvelden uit waar de woningen van de kolonisten staan. Al dit landbouwleven was vertegenwoordigd in dit diorama, wiens aantrekking werd voltooid door een kleine spoorweg. Soms vervoerde de trein in zijn wagons oostwaarts naar de stad Connaugh om de kostbare tarwekorrels die de vacuümverzamelaars bij aankomst verzamelden; soms bracht hij van de productiegebieden de goederen mee die de boeren nodig hadden.
Niet minder boeiend was de tentoonstelling van bosproducten, jacht en visserij. Een aanzienlijk deel van Canada wordt bedekt door bossen die rijk zijn aan verschillende soorten. Ze bieden vrijwel onuitputtelijke bronnen voor de productie van kasten, bouw en pulp.
Als Canada het land is met immense bossen, dan is het ook dat van de grote rivieren, rijk aan vis en die van de koude landen,  de bontdieren. De inheemse natuurafdeling omvatte een groot aantal van deze dieren. Onder hen bevonden zich de bruine beer en de zwarte beer, de grizzlybeer en de ijsbeer, de zeeotter en daarnaast prachtig genaturaliseerde exemplaren, waardig om de meest veeleisende Nemrods te dromen: elanden, buffels, muskusos, kariboes, herten, antilopen en vooral elanden, een prachtig dier met hoogontwikkelde bossen.
Een groot diorama van het deel van het land dat lag tussen de grote meren en de Pacifische kust, toonde de grote weiden van het westen met hun immense kuddes en de parken waar de paarden worden gekweekt, de graanvelden in het noordwest en de overvloedige boomgaarden van de Okanagan.
In de mijnafdeling vertegenwoordigde een opmerkelijke diorama een grot waarin natuurlijke ertsen zich in hun natuurlijke staat verzamelden. In de diepten van de bevroren eenzaamheid straalden roze, rode en blauwe vlammen uit in de waaier en toonden het magische effect van een aurora borealis. Op de voorgrond was een grote hoeveelheid asbest verspreid. En het publiek leerde de onbrandbaarheid van dit product door een mannequin gekostumeerd asbest intact te zien, hoewel het omringd was door vlammen springlevend, levend en woedend, van een scheur open in de grond.
Een tweede diorama gerelateerd aan het kobaltgebied, dat ook rijk is aan zilvererts. Tien jaar geleden ontdekt, heeft het edelmetaal bijgedragen aan de schepping en de steeds groeiende welvaart van een stad waaraan de naam Cobalt werd gegeven. Door middel van elektrisch licht speelt, van verschillende intensiteit, de drie tijdperken van de geschiedenis van deze stad, dat wil zeggen, de site vóór de oprichting, de eerste huizen gebouwd, eindelijk het leven zoals het was in die tijd verscheen op een groot doek, tot grote vreugde van de bezoekers.
Fotopagina Canada