bloederige gevechten, meerdere gewonden

Zaterdagmorgen, 31 mei, leek het op de Kortrijkse steenweg, kort bij de hoofdingang van de wereldtentoonstelling, een echte moordkuil.

In een van de cafés kort bij de hoofdingang, werd er erg gevochten tussen dronken mannen en vrouwen, die terug kwamen van een bezoek aan de tentoonstelling de vorige avond. Er werd met glazen, stoelen en andere meubilair geworpen en er werden messen getrokken. Verscheidene vechters raakten gewond, één van hen verloor zelfs een vinger; een koffiebediende vond kort erna een afgehakte vinger tussen het gebroken vaatwerk.
Verschillende dokters kwamen ter plaatse om de talrijke gewonden te verzorgen en sommige gekwetsten werden met de auto naar huis gebracht.

Door de aanwezigheid van verschillende schepen voor de wereldtentoonstelling, zoals de Nederlandse schuiten, die de hele tentoonstellingsperiode bleven liggen en de schepen die reeds waren aangemeerd voor het komende bezoek van Koning Albert 1 per schip, waren er verschillende vechtpartijen in Gent.
In de nacht van zaterdag op zondag, werd er eveneens zwaar gevochten op de Kuiperskaai en weeral met messen. Verscheidene vechters raakten gewond. Pas na enkele uren keerde de rust terug.

De nacht van zondag 1 op maandag 2 juni, was het opnieuw prijs, dronken matrozen gingen met elkaar op de vuist in een herberg in de Meeuwstraat. Al snel escaleerde het geweld en men begon met stoelen , tafels, glazen en flessen te werpen, er bleef amper iets over van het meubilair van het café. De strijd gin gverder op straat.
Snel werden weeral messen getrokken. Men vond later in de Meulestedestraat een van de vechters, lang uitgestrekt op straat. Hij verloor veel bloed en werd met een ambulance naar het gasthuis gebracht. In een huis in de Meeuwstraat werd een tweede matroos zwaargewond ontdekt, de derde zeeman, die ook neergestoken was, was naar zijn schip gevlucht. Ook zij werden door een dokter verzorgd een naar het gasthuis overgebracht. De politie ondervroeg deze mannen en stelde een proces verbaal op.
De matrozen van het burgerschip hun gevolg op de rechtbank is niet meer te achterhalen, door de brand in het justitiepaleis, de militairen werden door hun respectievelijke eenheden gestraft.

Bronnen
KBR de kranten van 1913
HLN van 03/06/1913