1914-k

Plaket Wereldtentoonstelling Saint-Louis, 1904

Land / Stad : Frankrijk.

Graveur : L. Bottée.

Atelier : Monnaie de Paris.

Beschrijving :

Vz. In een boot zit een vrouw met een wapenschild met F R met naast haar rechts een engel die de boot bestuurd; op het voorsteven, PROGRES ; in de linkerbovenhoek een zicht op de tentoonstellingsgebouwen en onderaan op de afsnede verdiept, EXPOSITION UNIVERSELLE / INTERNATIONALE / SAINT-LOUIS 1904 ; rechts boven langs de rand vertikaal verdiept, L. BOTTÉE

Kz. Links een boom met aan de voet een hamer, aambeeld en staf met twee slangen rond gedraaid; rechts in het veld, SECTION / INDUSTRIELLE / FRANçAISE / ORGANISÉE PAR / LE COMITÉ FRANÇAIS / DES EXPOSITIONS A / L’ETRANGER / SOUS / LE PATRONAGE / DE / L’ETAT ; onderaan op de afsnede een lege cartouche voor gravure

Herkomst : Gift van het “Comité française des Expositions à l’Etranger“.

Historische context :

Het “Comité française des Expositions à l’Etranger” nam zoals bij iedere Wereldtentoonstelling de organisatie van de Franse deelname op zich. De Franse zakenlui, oprichters van deze vereniging had er alle belang bij de Franse vertegenwoordiging de nodige uitstraling te geven. De Franse regering steunde deze organisatie en vanaf 1908 zou haar werking een volledige staatsaangelegenheid worden.

De medaille dienstig voor de beloning op de Wereldtentoonstelling werd in opdracht van de Franse staat in de Monnaie de Paris geslagen. Men deed beurtelings beroep op de beste Franse graveurs zoals hier Bottée. Voor de medaille van 1910 te Buenos Aires werd François Roques aangesproken (zie nr. 7) en voor Gent in 1913 zou René Grégoire een mooi ontwerp maken.

Bibliografische referenties :

Exposition Internationale et Universelle de Bruxelles en 1910 organisée sous le patronage et avec le concours du gouvernement Belge – Groupe II : Beaux-Arts Classe 9B : Gravure en Médailles, Salon Internationale de la Médaille Contemporaine – Catalogue -, nr. 152(3), p. 94.

La Médaille en France de Ponscarme à la fin de la Belle Epoque, nr. 27, p. 3.

Inventarisatie : Huguette Taymans

Medaille : MSK