1914-h

Plaket Franse Sectie Wereldtentoonstelling Luik, 1905

Land / Stad : België / Luik.

Graveur : Fréderic Charles Victor de Vernon.

Atelier : Monnaie de Paris.

Beschrijving :

Vz. Een vrouw staat naar links op uit een zetel, ze heeft in haar linkerhand een perkamentrol met de tekst verdiept, I830 / I905, ze verwelkomt een andere vrouw die van links naar haar toe stapt, op de achtergrond tussen hen in staat een meisje op klompen met een bloemenmand in de handen ; onderaan op de afsnede links, d VERNON

Kz. Een palmtak slingert zich over de ganse breedte van de plaket van links onder tot rechts boven met errond een lint met de tekst, COMITE FRANÇAIS / DES EXPOSITIONS / A L’ ETRANGERS ; op de bovenste helft van de medaille ziet men een panorama van de stad Luik met de tentoonstellingsgebouwen; op de onderste helft links van de palmtak verdiept, EXPOSITION UNIVERSLE / ET INTERNATLE / DE LIEGE ; rechts van de palmtak, I905 / SECTION / FRANÇAISE

Herkomst : Aangeboden door het “Comité française des Expositions à l’Etranger“.

Historische context :

Het “Comité française des Expositions à l’Etranger” had de gewoonte om bij iedere Wereldtentoonstelling een medaille te laten graveren voor de Franse Sectie. Dit werd steeds toevertrouwd aan één van de bekende Franse medailleurs die ook voor de Monnaie de Paris werkzaam waren. In 1905 was het de beurt aan Fréderic de Vernon en hij maakt in zijn afbeelding allusie op de vriendschap tussen België en Frankrijk terwijl hij ook niet nalaat de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België te verwerken in de compositie.

Het is mogelijk dat deze medaille in België zelf geslagen werd want de randinstempeling, merkteken voor stukken geslagen bij de Monnaie de Paris, ontbreekt. Vanaf 1893 was het monopolie van deze instelling opgeheven maar de Vernon werkte veel voor de Parijse Munt, terwijl ook het Comité aan de Franse staat verbonden was, zodat het weinig waarschijnlijk is dat de medaille bij een ander atelier in Frankrijk geslagen is.

Bibliografische referenties :

Exposition Internationale et Universelle de Bruxelles en 1910 organisée sous le patronage et avec le concours du gouvernement Belge – Groupe II : Beaux-Arts Classe 9B : Gravure en Médailles, Salon Internationale de la Médaille Contemporaine – Catalogue -, nr. 152 (4), p. 94.

La Médaille en France de Ponscarme à la fin de la Belle Epoque,nr. 979, p. 152.

Inventarisatie : Huguette Taymans

Medaille : MSK