1914-g

Plaket Frans-Britse tentoonstelling te Londen, 1908

Land / Stad : Frankrijk.

Graveur : Ch. Pillet.

Atelier : Monnaie de Paris.

Beschrijving :

Vz. Links zit een half naakte gelauwerde vrouw met twee standaarden met vlaggen; links boven haar, binnen een stralenkrans, PAX LABOR ; rond de vlaggemasten is een lint geslingerd met de gedeeltelijk verborgen tekst, COMITE – FRANCAI – EXPOSITIO – A L’ ETRANGER ; onderaan ligt een gekroond wapenschild met twee paarden en een rond schild met de verstrengelde letters RF ; in de diepte rechts een panorama van een stad; onderaan op de afsnede verdiept, EXPOSITION FRANCO-BRITANNIQUE / LONDRES MCMVIII . ; rechts erboven verdiept de verstrengelde letters CP

Kz. Links op de rotsen naast de zee zit een gekroonde vrouw naar rechts en ze houdt palmtakken in haar geheven linkerhand terwijl ze haar rechterhand reikt aan een tweede vrouw die op de wolken in vooraanzicht zit, kijkend naar links; ze heeft een koker met een hakbijl bij; onder de wolken zweven meeuwen; rechts onderaan verdiept, CH. P I I I ET

Herkomst : Gift van het “Comité Française des Expositions à l’Etranger“.

Historische context :

Naast de verheerlijking van Frankrijk op de voorzijde komt op de keerzijde een voorstelling van de verbroedering tussen Engeland, op een eiland afgezonderd, en Frankrijk die op een wolk komt aangevlogen om de eerste de hand toe te steken.

Bibliografische referenties :

Exposition Internationale et Universelle de Bruxelles en 1910 organisée sous le patronage et avec le concours du gouvernement Belge – Groupe II : Beaux-Arts Classe 9B : Gravure en Médailles, Salon Internationale de la Médaille Contemporaine – Catalogue -, nr. 152, nr. 6, p. 94.

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, raam 286, nr.1-2, p. 147.

Inventarisatie : Huguette Taymans

Medaille : MSK