1914-d

Plaket Tentoonstelling decoratieve kunst te Kopenhagen, 1909

Land / Stad : Frankrijk.

Graveur : Vernier.

Atelier : Monnaie de Paris.

Beschrijving :

Vz. Buste naar rechts van Koningin Louise met kroon in een ovalen verdieping; rondom ervan, LOUISE . REINE DE DANEMARK . ; links langs de rand van de ovalen diepte, E. VERNIER ; onder de diepte, HAUTE PROTECTRICE / DE L’EXPOSITION FRANCAISE / D’ART DECORATIF . I909 .

Kz. Links op een veld van eikenbladeren het wapenschild van de Franse Republiek op twee bijlen en rechts op een veld van laurierbladeren het gekroond wapenschild van Denemarken; ertussen een staander van een bord erboven met de tekst, EXPOSITION FRANCAISE / D’ART DECORATIF / COPENHAGUE / I909 ; onderaan op de voet van de staander, COMITE FRANCAIS / DES EXPOSITIONS A L’ETRANGER

Herkomst : Gift van het “Comité Français des Expositions à l’Etranger“.

Historische context :

Het “Comité française des Expositions à l’Etranger” nam zoals bij iedere Wereldtentoonstelling de organisatie van de Franse deelname op zich. De Franse zakenlui, oprichters van deze vereniging had er alle belang bij de Franse vertegenwoordiging de nodige uitstraling te geven. De Franse regering steunde deze organisatie en vanaf 1908 zou haar werking een volledige staatsaangelegenheid worden.

De medailles dienstig voor de beloning op de Wereldtentoonstellingen werden in opdracht van de Franse staat in de Monnaie de Paris geslagen. Men deed beurtelings beroep op de beste Franse graveurs zoals hier Vernier.

Bibliografische referenties :

Exposition Internationale et Universelle de Bruxelles en 1910 organisée sous le patronage et avec le concours du gouvernement Belge – Groupe II : Beaux-Arts Classe 9B : Gravure en Médailles, Salon Internationale de la Médaille Contemporaine – Catalogue – , nr. 152(7), p. 94.

Inventarisatie : Hugette Taymans

Medaille : MSK