1913-cl


 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Objectnr.: 1913-CL
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Devreese, Godfried
Titel: Salon voor de Medaille op de Wereldtentoonstelling te Gent, 1913
Datering: 1913 tot 1913
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. De Gentse maagd met kroon en sluier stapt naar links en begroet drie jonge vrouwen die de kunsten , de handel en de industrie voorstellen; een arbeider en een meisje met de armen vol bloemen vergezellen haar naar links; onderaan rechts verdiept, G. DEVREESE. ; de afsnede van de medaille is in vijf compartimenten verdeeld met in het eerste, GENT ; in het tweede, (streepjes) . WERELD – / TENTOONSTELLING . ; in het derde, 1913 ; in het vierde, EXPOSn UNIVERSELLE / et INTERNATIONALE . ; in het vakje uiterst rechts, GAND

Kz. Een medailleur zit voor een groot raam op een bankje naar rechts en werkt aan een model voor een medaille dat op een ezel is geplaatst; achter hem links staan boetseerattributen en een gebeeldhouwde romp; rechts op een schap staan modellen; rechts onderaan op de afsnede, G. DEVREESE

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Joseph Casier lanceerde reeds in januari 1912 het idee om net zoals in Brussel in 1910, ook te Gent op de Wereldtentoonstelling in 1913 een Internationaal Salon van de Medaille in te richten. Reeds in 1912 kreeg Devreese de opdracht hiervoor een beloningsplaket te graveren. De voorzijde is dezelfde als deze voor de medaille der beloningen voor de exposanten.

De jury kwam bijeen op 30 juni en 1 juli 1913. Er werden vijf vergulde, veertien zilveren en drieëntwintig bronzen medailles uitgereikt. De negen juryleden kregen eveneens een zilveren exemplaar.

Bibliografische referenties :

Revue Belge de Numismatique 1912, p. 248.

Médailles historiques de Belgique publiées sous les auspices de la Société Royale de Numismatique , bijlage bij Revue Belge Numismatique, tome III, nr. 278, blz; 251-252, plaat LIII.

A.M.WILLENZ, Le Médailleur Godefroid Devreese, nr. 141, p. 87-88.

E. WUYTS, Wereldtentoonstelling Gent 1913 in metaal vereeuwigd, nr. c.2, blz; 81 à 85.

Inventarisatie : Huguette Taymans

Medaille : M.S.K. Gent