1913-br


Objectnr.: 1913-BR
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Pillet Christophe
Titel: Jean-Baptiste Lépine, 1912
Datering: 1912 tot 1912
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Buste van Lépine in driekwart rugaanzicht en kijkend naar links; links langs de rand verdiept, CH . P I I I E T . I 9 I 2 . ; onderaan op de afsnede binnen verscheidene boorden, L . LEPINE . ; rondom de medaille een dunne verhoogde boord.

Kz. Vlak.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Louis Jean-Baptiste Lépine werd geboren te Lyon op 6 augustus 1846 en kreeg zijn eerste opleiding in zijn geboortestad waarna hij verder studeerde aan het Lyceum Louis-le-Grand te Parijs. Na een verblijf aan de universiteit te Heidelberg keerde hij terug naar Parijs om er rechten te studeren. Hij startte zijn carrière als politieman in Lapaline als sous-prefect en daarna in Fontainebleau. In 1885 kreeg hij de functie van “Sécretaire-général de la Préfecture de Police” aangeboden. Lépine was de uitvinder van de “bâton blanc“, de matrak die nog steeds door alle politiemensen over de hele wereld wordt gebruikt. In 1912 werd Lépine door Pillet op deze plaket vereeuwigd vlak voor zijn op rust stelling op 28 maart 1913.

Lépine overleed te Parijs op 9 november 1933.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, raam 286, nr. 7, p. 147.

L. FORRER, Biographical dictionary of medallists coin- gem- and seal-engravers, mint-masters etc. Ancient and modern. With references to their works. B.C. 500 – A.D. 1900, vol. 8, p.132.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent