1913-bq


Objectnr.: 1913-BQ
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Beran, Lajos, Louis
Titel: François Székely
Datering: tot
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Buste van François Székely naar rechts in een verdiept rechthoek met langs beide zijden een verhoogde boord, versierd met bloemen en een bijenkorf in het midden; links van de buste, BERAN / LAJOS ; onderaan op de afsnede verdiept, SZÉKELY FERENCZNEK / HUSZ EVI ECYÜTTMÜKÖDÉS EMLÉKÉRE HÁLÁS TISZTELETTEL / A BELVAROSI TAKARÉKPÉNZTÁR RÉSZVÉNYTÁRSASÁC TISZTVISELÖI

Kz. Blank met links onderaan een klavertje ingeslagen.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Francois Székely, raadsheer aan het Hof, werd hier door Louis Beran op een statige wijze voorgesteld. Deze bekende Hongaarse medailleur stelde op het Salon van de Medaille te Gent in 1913 een lijst met 9 medailles tentoon, waaronder deze plaket, en twee welke hij graveerde in opdracht van de “Eremkedvelök Egyesülete de Budapest” (Société Hongroise des Amis de la Médaille).

Ook op het Medaillesalon te Brussel in 1910 stelde hij reeds 14 medailles en één voor de medaille-vrienden, tentoon.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, lijst 109, nr. 6, p. 79.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent