1913-bm


Objectnr.: 1913-BM
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Cizek, Rudolf
Titel: Model voor een huwelijksplaquette
Datering: 1913 tot 1913
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Een man en een vrouw zitten naar elkaar toe en de man, links, steekt een ring op de rechterhand van de vrouw; boven hen staat Amor met gespreide vleugels in vooraanzicht met een lange bloemenkrans die hij over de beide personen hangt; hij heeft op zijn rug een boog en een koker met pijlen; onderaan op de afsnede centraal twee vlammende harten en rondom de afsnede kronkelt zich een slang; onder de boogplaket incuus, . R . CIZEK . ; het model van de boogplaket springt uit een rechthoekige achtergrond.

Kz. Vlak.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :Dit model werd door Cizek vervaardigd om tentoongesteld te worden te Gent in 1913. De geslagen versie was waarschijnlijk dienstig om door de Monnaie de Paris verkocht te worden aan gegadigden om hun huwelijk te vereeuwigen. Hun namen werden dan gegraveerd op de plaket.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, lijst 96(27), p. 72.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent