1913-bf


Objectnr.: 1913-BF-2
Objectnaam: plaquette
Vervaardiger: Vermeylen, Frantz
Titel: Huwelijksjubileum van de graaf De Limburg-Stirum, 1906
Datering: 1906 tot 1906
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Gekoppelde bustes naar links van het echtpaar; de vrouw draagt een hoofddoek en de man heeft een baardje; op de afsnede van de mouw van de man, incuus, F. V

Kz. Een engeltje strooit rozen op een kroon boven de twee schuin geplaatste, samengestrikte en met rozen versierde wapenschilden van de families de Limburg-Stirum en de Thiennes-De Rumbeke; rechts bovenaan; 29 JUILL. / 1856 – / – 1906 ; onder de schilden, THIERRY CTE DE LIMBURG . STIRUM / MARIE CTESSE DE THIENNES / DE RUMBEKE ; rechts langs de rand, F.VERMEYLEN

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Historische context :

Thierry de Limburg-Stirum, geboren te Antwerpen op 11/4/1827 was doctor in de rechten en lid van de senaat vanaf 1878 voor het arrondissement Veurne-Dixmuide-Oostende. Hij was vooral gekend als historicus, archeoloog en numismaat en als fervent amateur van kunstmedailles was hij één van de oprichters van de “Société hollandais-belge des Amis de la Médaille“. Het spreekt dan ook vanzelf dat hij ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn huwelijk met Marie de Thiennes de Rumbeke, deze mooie medaille liet vervaardigen.

Bibliografische referenties :

Médailles historiques de Belgique publiées sous les auspices de la Société Royale de Numismatique , bijlage bij Revue Belge Numismatique, tome II, nr. 110, p. 177-178, plaat XLIII.

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, lijst 185(12-13), p. 110.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent