1913-ba


Objectnr.: 1913-BA
Objectnaam: medaille
Vervaardiger: Schwegerle, Hans
Titel: Johann-Baptist Schubert, 1912
Datering: 1912 tot 1912
Standplaats:

Beschrijving :

Vz. Hoofd naar links van Schubert met baard en rondom bovenaan, ● JOH ● BAPT ● SCHVBERT ● BAYER ● LEHRER ● FVEHRER ● VND ● STOLZ ● , onderaan (omgekeerd), ● MCMXII ● ; rechts van het hoofd, HS

Kz. Rechts stapt een naakte persoon naar links met geheven armen met op de achtergrond de stralen van de zon waarvan in de centrum links twee naakte kinderen hand in hand dansen ; onderaan gras en bloemen.

Historische context :

Johann Baptist Schubert werd geboren te Staffelstein op 29 juli 1847 en was werkzaam in het onderwijs. Hij gaf onderricht over pedagogie in verscheiden steden maar trok in 1873 naar Augsburg. Hij stichtte er de “Bayerischen Volksschullehrerverein” waar hij voorzitter van werd. Schubert was jarenlang uitgever van het pedagogisch maandblad “Repertorium der Pädagogik”. Als dank voor zijn inzet werd hij in 1912 vereeuwigd in metaal. Het werd een omvangrijk gegoten stuk waardoor men er mag van uitgaan dat het aantal exemplaren beperkt is.

Schubert overleed te Augsburg op 27 juni 1920.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum.

Bibliografische referenties :

Deutsche Biographische Enzyklopädie, München, band 9, p. 163.

L. FORRER, Biographical dictionnary of medallists coin- gem- and seal-engravers, mint-masters etc. Ancient and modern. With references to their works. B.C. 500 – A.D. 1900, New-York, tome 8, p. 190.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent