1913-ae

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Objectnr.: 1913-AE
Objectnaam: prijsmedaille
Vervaardiger: Wissaert, François
Titel: Orpheus
Datering: tot
Standplaats:
Beschrijving: Tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 organiseerde Alphonse De Witte een “Salon Internationale de la Médaille”. Dertien landen waren vertegenwoordigd met in totaal 197 exposanten die samen 3.183 medailles tentoonstelden. De jury van dit salons rijkte prijzen uit aan de beste inzendingen. François Wissaert ontwierp deze plaquette “Orphée” als prijsmedaille voor muzikale feesten en wedstrijden. Hij ontving er een bronzen onderscheiding voor.

Herkomst : Aangekocht door “Société Gantoise des Amis de la Médaille” op het Salon van de Medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 en door hen geschonken aan het Museum (twee exemplaren).

Historische context :

Tijdens de Wereldtentoonstelling te Gent gehouden in 1913 werd door Alphonse De Witte een “Salon Internationale de la Médaille” georganiseerd. Hierop waren 13 landen vertegenwoordigd met in totaal 197 exposanten die samen 3.183 van hun werken tentoonstelden. Er werden door de jury van het salon medailles uitgereikt aan de beste inzendingen, 5 vermeil, 14 zilveren en 23 bronzen.

François Wissaert ontwierp deze mooie plaket “Orphée” als beloning voor muzikale feesten en wedstrijden en hij bekwam hiervoor een bronzen onderscheiding.

Het is dan ook niet te verwonderen dat ze behoord tot de verzameling welke door de Gentse Vrienden van de Medaille na het Salon werd aangekocht en geschonken aan het Museum.

Bibliografische referenties :

Algemene Wereldtentoonstelling te Gent in 1913, Groep II, Schone Kunsten, Deel II – Miniaturen – Medailles – Bouwkunde, – catalogus –, lijst 188, nr. 3-4, p. 112.

Revue Belge de Numismatique, 1913, p. 482.

Revue Belge de Numismatique, 1914, p. 64.

Médailles historiques de Belgique publiées sous les auspices de la Société Royale de Numismatique , bijlage bij Revue Belge Numismatique, tome III, V. TOURNEUR, nr. 38, p. 32, Pl VII.

Inventarisatie : Huguette Taymans
Medaille : M.S.K. Gent